Цајтгајст: Корак напред

Из Википедије, слободне енциклопедије
Цајтгајст: Корак напред
Постер Zeitgeist Moving Forward.jpg
Цајтгајст: Корак напред
Изворни наслов Zeitgeist: Moving Forward
Жанр документарни филм
Режија Питер Џозеф
Сценарио Питер Џозеф
Продуцент Питер Џозеф
Главне улоге Жак Фреско
Роберт Саполски
Габор Мејт
Година 2011.
Трајање 162 минута
Земља  САД
Језик енглески
Претходни
Веб-сајт www.zeitgeistmovingforward.com
IMDb веза

Цајтгајст: Корак напред (енгл. ''Zeitgeist: Moving Forward'') је трећи филм Питера Џозефа из серијала филмова Цајтгајст. Овај филм се, као и претходна два, бави проблемима данашњег друштва и решењима тих проблема. Филм је премијерно приказан 15. јануара 2011. године у више од 60 земаља.[1]. 26. јануара исте године филм је био доступан на интернету и до јула 2012 филм је на интернету погледало више од 17 милиона људи.[2]

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм је ради прегледности подељен на 4 дела.

Људска природа[уреди]

Први део, „Људска природа“ бави се проучавањем прилагођености људског понашања на околину која га окружује. Стручњаци из области психологије, који говоре у овом делу, тврде да генетичка основа и људска природа нису узрок данашњих девијантних понашања, већ да узрок треба тражити у спољним факторима који утичу на човека.

Социјална патологија[уреди]

У другом делу се анализира садашњи систем и његова неодрживост. Прати се ток новца и његово стварање, као и дугови који се константно увећавају са циљем да одрже данашњи систем. У филму се тврди да на овим дуговима зарађује изузетно мали број људи док остали подвргавају новонасталом дужничком ропству. Гледаоци се у овом делу упознају и са терминим „планске застарелости“. То значи да су одређени производи дизајнирани тако да се после одређеног времена кваре, што захтева куповину нових.

Пројекат Земља[уреди]

У овом делу преедствављени су Жак Фреско и Венус пројекат. Замишљена је ненасељена планета идентична Земљи. Затим се постепено анализирају људске потребе и, у складу са њима и са технолошким могућностима, развија се нова цивилизација. Таква цивилизација не би користила новчану економију већ економију засновану на ресурсима. Ова нова цивилизација била би дизајнирана тако да сиромаштво, дугови, полиција, затвори, војска и политика постану ствар прошлости. У овом делу такође је анализиран један од градова будућности које је дизајнирао Жак Фреско.

Успон[уреди]

У последњем делу филма вршено је поређење Венус пројекта са осталим друштвеним системима прошлости. Затим се скреће пажња на еколошке проблеме који прете опстанку наше врсте. Филм се завршава приказом скупова људи широм света који избацију сав свој новац испред банака.

Референце[уреди]

  1. Zeitgeist: Moving Forward, "- Zeitgeist: Moving Forward was released in 60+ countries and in 25+ languages on January 15th 2011. This large scale release was not associated with any major distributor.".
  2. Сајт Цајтгајст филмова, *SPECIAL NOTE: - Z:MF breaks 17,000,000 views via single YouTube Post!

Спољашње везе[уреди]