Цивилно ваздухопловство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Цивилно ваздухопловство је једна од две главне категорије ваздухопловства, које уључује све видове комерцијалног и некомерцијалног ваздухопловства осим војног ваздухопловства. Највећи број земаља света чланице су Организације међународног цивилног ваздухопловства (ИЦАО) и заједно раде на успостављањју стандарда и прописа у цивилном ваздухопловству кроз ту организацију.

Цивилно ваздухопловство укључује две главне категорије:

  • Комерцијални авио-превоз подразумева све летове у циљу превоза путника и робе који се обављају за финансијску накнаду, укључујући редовне и ванредне летове
  • Генералну авијацију, што укључује превоз за сопствене потребе, спортско летење и пружање услуга из ваздуха, тј обављања специјалних задатака као запрашивање, фотографисање, геодезија, патролирање, трагање и спасавање, медицински превоз, оглашавање и слично

Иако јавност цивилно ваздухопловство најчешће идентификује са комерцијалним редовним авио-превозом, то чини мањи део укупног броја летова.

Цивилно ваздухопловство у Србији[уреди]

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије води регистре аеродрома и летелишта, авио-компанија, ваздухоплова, као и базу лиценцираног особља за Србију.

У Србији су тренутно регистровене авио-компаније Јат ервејз и Монтенегро ерлајнс које обављају редован путнички саобраћај, чартер и лизинг авио-компанија Авиогенекс, карго компаније Космас ер и Ер томиско као и неколико мањих компанија које се углавном баве авио-такси саобраћајем (Ер Пинк, Принц авијација, ДИ ер и друге)

Од међународних аеродрома у Србији су тренутно регистровани аеродроми у Београду, Нишу и Вршцу, Приштини а у истом регистру се још увек налазе аеродроми у Подгорици, Тивту.

Спољашње везе[уреди]