Црква Светог Димитрија у Вичи

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Димитрија у Вичи
Црква Светог Димитрија
Време настанка16. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Димитрија на сеоском гробљу у Вичи у општини Штрпце, селу на планини Брезовици, је црква Српске православне цркве, подигнута у 16. веку. Село Вича налази се на левој страни Лепенца, 4 км источно од Штрпца. Село је некада било насељено већински српским становништвом, док је данас насељено у потпуности албанским. ти.

Историја[уреди | уреди извор]

Село Вича се помиње у турском попису области Бранковића из 1455. године.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква је једнобродна са нетипичном правоугаоном апсидом на источној страни. Зидана је сигом. На подужним зидовима су четири прозорска отвора, један на северном и три на јужном зиду. Кров је двосливан и покривен фалцованим црепом, док је до скора био од ћерамиде. Пре неколико деценија је уз цркву, са западне стране, изграђена припрата, а у њеном наставку, звоник квадратне основе са четворосливним кровом. Горње површине звоника су једине које нису малтерисане и на којима се види камени слој. Свод над бродом је полуобличаст, а на источној страни су три апсиде. Под храма je за један степеник нижи од пода припрате и доскора је био покривен каменим плочама, сада је заливен бетоном. Све површине зидова су малтерисане и окречене бело, осим апсидалне конхе, у којој је сачувана композиција Богородица Шира од небеса. Стари иконостас је нестао, нови је од дасака са окаченим репродукцијама без уметничке вредности.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ђокић, Надовеза, Небојша, Бранко (2019). Цркве и манастири на Косову и Метохији у XIX веку. Оставштина Немањића. Крушевац. стр. 317. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]