Црни петак (куповина)

С Википедије, слободне енциклопедије
Тржни центар у Вашингтону на Црни петак 2009. године

Црни петак (енгл. Black Friday) незваничан је назив за петак послије Дана захвалности у Сједињеним Америчким Државама, који се прославља четвртог четвртка у новембру. Дан након Дана захвалности сматран је почетком америчке сезоне божићне куповине од 1952. године, иако је израз „Црни петак” није стекао ширу употребу до посљедњих десетљећа.

Многе продавнице нуде високо промовисану распродају на Црни петак и отварају се врло рано, поједине чак у поноћ, док поједине распродају почињу и на Дан захвалности. Црни петак није званични празник, али Калифорнија и неке државе виде „Дан послије Дана захвалности” као празник државних службеника, понекад умјесто другог савезног празника, као што је Колумбов дан. Многи запосленици у малопродаји и школама имају слободан дан за Дан захвалности и наредни дан, што заједно са предстојећим викендом чини четвородневни викенд, чиме се повећава број могућих купаца.

Црни петак је рутински најпрометнији дан за куповину током године у САД од 2005. године, иако су новински извјештаји, који су у то вријеме били нетачни, описивали га као најпрометнији дан за куповину током године за много дужи временски период. Сличне приче избијају из године у годину у то вријеме, приказујући хистерију и недостатак залиха, стварајући стање позитивне повратне спреге.

Године 2014, обим потрошње на Црни петак опао је по први пут од финансијске кризе 2008. године. Током четвородневног викенда потрошено је 50,9 милијарди америчких долара, што је пад од 11% у односу на претходну годину. Међутим, привреда САД-а није била у финансијској кризи. Ране божићне распродаје су се показале као снажан фактор који је утицао на смањење важности Црног петка, а многи трговци сада промовишу своје распродаје током цијелог новембра и децембра, умјесто да их одреде на један дан куповине или викенд.

Најранији доказ о употреби фразе Црни петак која се односила на дан послије Дана захвалности у смислу куповине указују да је израз настао у Филаделфији, гдје је кориштен за описивање тешког и реметилачког пјешачког и моторног саобраћаја који се одвија послије Дана захвалности. Ово значење датира из најмање 1961. године. Више од двадесет година касније, како је фраза постала распрострањенија, популарно објашњење било је да овај дан представља тачку у години када трговци на мало почну зарађивати, прелазећи из „црвеног” у „црно”.

Дуги низ година било је уобичајено да се радње отварају у 6 часова, али у касним 2000-им многи су прешли на 4 или 5 часова. То је довело до нове крајности 2011. године, када се неколико радњи по први пут отворило у поноћ. Волмарт и неколико других малопродајних објеката 2012. године је најавило да ће своје радње отворити у 20 часова на Дан захвалности, због чега су поједини радници ступили у штрајк. Три државе — Роуд Ајленд, Мејн и Масачусетс — забраниле су отварање великих супермаркета и робих кућа на Дан захвалности, због онога што критичари називају плавим законима. Забрана Масачусетса на присиљавање запослених да раде на велике празнике није дио религијског „плавог закона” него државног закона о заједничком дану одмора. Приједлог закона о дозволи отварања радњи на Дан захвалности био је тема јавна расправе 8. јула 2017. године.

Види још[уреди | уреди извор]