Пређи на садржај

Четвртак

С Википедије, слободне енциклопедије

Четвртак је четврти дан седмице, који се налази између среде и петка.

По неким конвенцијама, четврци у години одређују бројање седмица: прва седмица се дефинише као седмица која садржи први четвртак у години, итд.

У Уједињеном Краљевству, сви генерални избори од 1935. године су одржани на четвртак и ово је постала традиција, мада не законска обавеза - што значи да се избори могу одржати било ког дана "сем на суботе, недеље, Бадњи дан, Бадње вече, Велики четвртак, Велики петак, јавне празнике у било ком делу Уједињеног Краљевства и било који дан предвиђен за јавну захвалност и туговање". Објашњење које се понекад даје за чињеницу да је четвртак дан за изборе је то да је он био, у већини градова, традиционални пијачни дан, мада се такође зна да избор има практичне предности - резултати избора се знају у петак, тако да нова или постојећа администрација има викенд да се организује у припреми за владу за понедељак, први дан нове седмице после избора.

У роману Аутостоперски водич кроз галаксију Дагласа Адамса, лик Артур Дент каже: „Мора да је четвртак. Никада нисам волео тај дан“. Неколико минута касније планета Земља бива уништена. Тор, по коме је дан добио име у германским језицима, појављује се касније у ауто-стоперској серији књига и осталим Адамсовим књигама.

У Хинду религији, четвртак је дан Гуруа или гурувар.

Именовани дани[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hocken, Vigdis. „Thursday: Thor's Day”. timeanddate.com. Приступљено 29. 1. 2021. 
  2. ^ „Thursday”. merriam-webster.com. Приступљено 29. 1. 2021. 
  3. ^ „Thursday”. britannica.com. Приступљено 29. 1. 2021. 
  4. ^ De Graaf, Jack. „22 Fabulous Facts About Thursday”. thefactsite.com. Приступљено 29. 1. 2021. 
  5. ^ Недељковић, Миле. „Српски и словенски називи за дане у седмици”. vidovdan.org. Приступљено 29. 1. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]