Чарлс Корнволис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чарлс Корнволис

First Marquis of Cornwallis.jpg

Лични подаци
Пуно име Чарлс Корнволис, први маркиз Корнволис
Датум рођења 31. децембар 1738.
Место рођења Лондон (Велика Британија)
Датум смрти 5. октобар 1805.
Место смрти Газипур (Краљевство Каши)

Чарлс Корнволис, први маркиз Корнволис (енг. Charles Cornwallis, 1st Marquess Cornwallis; Лондон, 31. децембар 1738Газипур, 5. октобар 1805), је био генерал британске војске и колонијални управник. У САД и Уједињеном Краљевству је највише упамћен као један од водећих британских генерала у Америчком рату за независност. Његовом предајом 1781. удруженим америчким и француским војскама приликом опсаде Јорктауна су углавном окончана борбе у Северној Америци. Такође је служио као цивилни и војни гувернер Ирске и Индије. На оба места је донео значајне промене, укључујући закон о Унији у Ирској и Корнволисов код и Стално насељавање у Индији.

Рођен је у аристократској породици и образован је на Итону и Кембриџу. Корнволис је ступио у војску 1757. и борио се у Седмогодишњем рату. Након очеве смрти 1762. постао је ерл Корнволис и ушао је у Дом лордова. Од 1753. до 1760. био је пуковник 33. пешадијског пука. Следеће војне ангажовање имао је 1776. у Америчком рату за независност. Корнволис је био активан у претходницама многих похода. Нанео је америчкој војсци понижавајући пораз у бици код Камдена 1780. Међутим, предао је своју војску код Јорктауна у октобру 1781. након дужег похода кроз јужне државе које су обележиле несугласице између њега и његовог надређеног, генерала Хенрија Клинтона (што је обзнањено после рата).

Упркос овом поразу, Корнволис је задржао поверење низа узастопних британских влада и наставио је са активном службом. Добио је титулу витеза 1786. Исте године је постављен за генералног гувернера и врховног команданта у Индији. Тамо је спровео бројне значајне реформе у Источноиндијској компанији и њеним територијама, међу којима је Корнволисов код, чији је део, познат као Стално насељавање, увео значајне реформе опорезивања земљишта. Од 1789. до 1792. је водио британске и компанијске снаге у Трећем англо-мисорском рату у ком је поразио мисорског владара Типу Султана.

Након повратска у Енглеску 1794. Корнволис је постављен за главног генерала технике. Постављен је 1798. за лорда намесника и врховног командата у Ирској. На том месту је поразио Ирски устанак 1798. и француску инвазију Ирске и довео је Ирску у унију са Великом Британијом. Након службе у Ирској, Корнволис је био главни британски потписник Амијенског мира и поново је постављен на дужност у Индији. Умро је недуго по свом доласку.