Дом лордова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Уједињеног Краљевства

Дом лордова или Дом перова (енгл. House of Lords or House of Peers) горњи је дом Парламента Уједињеног Краљевства. Његов званични назив је Честити духовни и мирски лордови Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске окупљени у Парламенту (енгл. The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled).

Дом лордова врши законодавну власт, а до 2010. године вршио је и судску власт.[а]

Историја[уреди]

Горњи дом је основан у 14. вијеку, али је тек 1544. године добио назив Дом лордова. Он је био укинут 1649. године од стране револуционарне владе у вријеме Енглеског грађанског рата, али је поново успостављен 1660. године. Дом лордова је првобитно имао већу законодавну власт него Дом комуна и највећи утицај у њему су имали духовни лордови тј. високо свештенство.

Састав[уреди]

Чланови Дома лордова се називају лордови Парламента. Они се дијеле на духовне лордове (2 надбискупа и 24 бискупа) и световне лордове (перове), који могу бити насљедни и доживотни.

Прије ступања на снагу Акта о Дому лордова 1999. сви насљедни перови су аутоматски били и чланови Дома лордова и то су право преносили својим потомцима. Данас, само 90 насљедних перова су чланови Дома лордова, као и гроф маршал и лорд велики коморник.[1]

Прије ступања на снагу Уставног реформског акта 2005, чланови Дома лордова су били и правни лордови тј. највише судије у Уједињеном Краљевству.[2] Данас, они су издвојени у новоосновани Врховни суд Уједињеног Краљевства.

Законодавна власт[уреди]

Лордови имају право да предлажу све законе, осим финансијских закона и буџета. Дом лордова усваја законе већином гласова свих лордова.[б]

На челу Дома лордова се налази лорд говорник, а до 2005. године се налазио лорд канцелар.[в]

Судска власт[уреди]

За више информација погледајте: Судска власт Дома лордова

Дома лордова је до 2010. године био највиши грађански суд Уједињеног Краљевства и највиши кривични суд Енглеске, Велса и Сјеверне Ирске.[г]

Судску власт Дома лордова нису вршили сви лордови него група од 12 правних лордова (енгл. Law Lords) које је постављао монарх. Правни лордови су били доживотни перови. Они су морали имати положене судијске испите, тј. они су били судије којима се уступала част да постану перови. Први правни лордови су почели са радом 1876. године.[3] Судили су најчешће у вијећу које се називало Апелациони комитет Дома лордова (енгл. Appelate Committee of the House of Lords).[4][5] Виши правни лорд (енгл. Senior Law Lord) био је први међу правним лордовима и надгледао је њихов рад.

Данас, сви лордови могу учествовати у поступцима опозива. Опозиве предлаже Дом комуна, а затим се о томе доноси одлука већином гласова свих лордова.

Напомене[уреди]

  1. На основу Уставног реформског акта 2005, Врховни суд Уједињеног Краљевства је преузео судску власт Дома лордова.
  2. На основу Акта о Парламенту 1914, ограничено је право да лордови одбаце законски предлог који је претходно усвојен у Дому комуна, тј. законски предлози могу бити упућени на потврду монарху и без сагласности Дома лордова.
  3. На основу Уставног реформског акта 2005, овлашћења лорда канцелара као предсједавајућег Дома лордова су пренесена на лорда говорника.
  4. Дом лордова није имао надлежност над кривичним предметима Шкотске, јер је Високи суд Шкотске највиши кривични суд Шкотске.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Membership of the House under SOs 9 and 10 (енглески)
  2. Companion to Standing Orders (енглески)
  3. „26 march layout” (PDF). Приступљено 2. 4. 2013. 
  4. Appellate Committee (енглески)
  5. Appellate Committee of The House of Lords (енглески)

Спољашње везе[уреди]