Дом лордова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Уједињеног Краљевства

Дом лордова (енгл. House of Lords)[1] горњи је дом Парламента Уједињеног Краљевства. Врши законодавну власт, а до 2010. године вршио је и судску власт.[2]

Његов пуни назив је Честити духовни и мирски лордови Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске окупљени у Парламенту (енгл. The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled).

Историја[уреди]

Горњи дом је основан у 14. вијеку, али је тек 1544. године добио назив Дом лордова. Он је био укинут 1649. године од стране револуционарне владе у вријеме Енглеског грађанског рата, али је поново успостављен 1660. године. Дом лордова је првобитно имао већу законодавну власт него Дом комуна и највећи утицај у њему су имали духовни лордови тј. високо свештенство.

Састав[уреди]

Чланови Дома лордова се називају лордови Парламента. Они се дијеле на духовне лордове (2 надбискупа и 24 бискупа) и световне лордове (перове), који могу бити насљедни и доживотни.

Прије ступања на снагу Акта о Дому лордова 1999. сви насљедни перови су аутоматски били и чланови Дома лордова и то су право преносили својим потомцима. Данас, само 90 насљедних перова су чланови Дома лордова, као и гроф маршал и лорд велики коморник.[3]

Прије ступања на снагу Уставног реформског акта 2005, чланови Дома лордова су били и правни лордови тј. највише судије у Уједињеном Краљевству.[4] Данас, они су издвојени у новоосновани Врховни суд Уједињеног Краљевства.

Законодавна власт[уреди]

Лордови имају право да предлажу све законе, осим финансијских закона и буџета. Дом лордова усваја законе већином гласова свих лордова.[а]

На челу Дома лордова се налази лорд спикер, а до 2005. године се налазио лорд канцелар.[б]

Судска власт[уреди]

За више информација погледајте: Судска власт Дома лордова

Дома лордова је до 2010. године био највиши грађански суд Уједињеног Краљевства и највиши кривични суд Енглеске, Велса и Сјеверне Ирске.[в]

Судску власт Дома лордова нису вршили сви лордови него група од 12 правних лордова (енгл. Law Lords) које је постављао монарх. Правни лордови су били доживотни перови. Они су морали имати положене судијске испите, тј. они су били судије којима се уступала част да постану перови. Први правни лордови су почели са радом 1876. године.[5] Судили су најчешће у вијећу које се називало Апелациони комитет Дома лордова (енгл. Appellate Committee of the House of Lords).[6][7] Виши правни лорд (енгл. Senior Law Lord) био је први међу правним лордовима и надгледао је њихов рад.

Данас, сви лордови могу учествовати у поступцима опозива. Опозиве предлаже Дом комуна, а затим се о томе доноси одлука већином гласова свих лордова.

Напомене[уреди]

  1. На основу Акта о Парламенту 1914, ограничено је право да лордови одбаце законски предлог који је претходно усвојен у Дому комуна, тј. законски предлози могу бити упућени на потврду монарху и без сагласности Дома лордова.
  2. На основу Уставног реформског акта 2005, овлашћења лорда канцелара као предсједавајућег Дома лордова су пренесена на лорда спикера.
  3. Дом лордова није имао надлежност над кривичним правосуђем Шкотске јер је Високи суд Шкотске највиши кривични суд за Шкотску.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. Церемонијални назив му је Дом перова (енгл. House of Peers)
  2. На основу Уставног реформског акта 2005. судску власт Дома лордова је преузео Врховни суд Уједињеног Краљевства.
  3. Membership of the House under SOs 9 and 10 (енглески)
  4. Companion to Standing Orders (енглески)
  5. „26 march layout” (PDF). Приступљено 2. 4. 2013. 
  6. Appellate Committee (енглески)
  7. Appellate Committee of The House of Lords (енглески)

Спољашње везе[уреди]