Чаробни мач (филм из 1901)

С Википедије, слободне енциклопедије
Чаробни мач
Постер филма
Изворни насловThe Magic Sword
Жанрфантазија
хорор
РежијаВолтер Р. Бут
ПродуцентРоберт В. Пол
Продуцентска
кућа
Paul's Animatograph Works
Година1901.
Трајање3 минута
Земља Уједињено Краљевство
Језикнеми
IMDb веза

Чаробни мач (енгл. The Magic Sword) британски је црно-бели неми хорор филм из 1901. године, редитеља Волтера Р. Бута и продуцента Роберта В. Пола, са непознатим глумцима у главним улогама. Познати илузиониста Џон Невил Маскелин назвао га је „најбољим трик филмом свог времена”.[1]

Роберт В. Пол је био веома поносан филмом пошто се састојао из три одвојене сцене, што је било веома неуобичајено за 1901. годину. У филму су коришћени бројни триковима по којима је био познат Жорж Мелијес.[2]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

На крову старе палате витез се бори да заштити своју даму од вештице и духова. Ипак, он не успева у томе и вештица је на метли одводи у своју јазбину. У том тренутку, пред витезом се појављује добра вила која му дарује чаробни мач којим може убити вештицу. Витез одлази у вештичину јазбину и успева да спаси даму, уз помоћ виле.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Brooke, Michael. „Magic Sword - A Mediaeval Mystery, The (1901)”. BFI Screenonline Database. Приступљено 2011-04-24. 
  2. ^ Dahlquist, Marina; Doron Galili; Olsson, Jan; Valentine Robert (2018). Corporeality in Early Cinema: Viscera, Skin, and Physical Form. Indiana University Press. ISBN 978-0-253-03366-6. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]