Шаблон:ИЧ-Јао Минг

С Википедије, слободне енциклопедије
Јао Минг у дресу Хјустон рокетса
Јао Минг у дресу Хјустон рокетса

Јао Минг (кин: 姚明; пин: Yao Ming; Шангај, 12. септембар 1980) бивши је кинески кошаркаш. Играо је за Хјустон рокетсе у НБА лиги. Са својих 229 центиметра висине био је највиши активни кошаркаш у НБА лиги у време своје последње сезоне.

Јао је рођен у Шангају, где је као тинејџер почео да игра кошарку за Шангај шарксе. У њиховом сениорском тиму одиграо је пет сезона, а у последњој сезони освојио је првенство у кинеској ЦБА лиги. Након што је од Шаркса добио дозволу да напусти клуб, драфтован је од стане Хјустон рокетса као први пик на драфту 2002. године. Јао је осам пута изабран да наступа као стартер за тим Западне конференције на Ол-стар утакмицама, а пет пута је биран у најбољи тим НБА лиге. Са Рокетсима је четири пута стизао до плеј-офа, а 2009. године Рокетси су прошли прво коло плеј-офа, што је био велики успех обзиром да им то није пошло за руком још од 1997. године. Јао је пропустио укупно 250 утакмица у последњих шест година своје каријере због повреда стопала и чланка.

Јао Минг је један од најпознатијих кинеских спортиста који има уговор са више познатих компанија. Његова прва сезона у НБА лиги била је инспирација за документарни филм који носи име Јаова година (енгл. The Year of the Yao; кин: 姚明來了 — „Јао Минг је дошао”), а заједно са НБА аналитичарем Риком Бучером написао је аутобиографију Јао: Живот у два света (енгл. Yao: A Life in Two Worlds).