Шаблон:ИЧ-Агвас де Сао Педрo

С Википедије, слободне енциклопедије
Агвас де Сао Педрo
Агвас де Сао Педрo

Агвас де Сао Педро (порт. Águas de São Pedro) општина је у бразилској држави Сао Пауло која је удаљена 184 km од главног града. Друга је најмања бразилска општина по површини. Године 2010. имала је 2707 становника. Сам назив општине значи „воде Светог Петра”, име је добила по минералним изворима који се налазе на територији општине и њиховом положају, који су пре оснивања града били део општине Сао Педро („Свети Петар”).

Просечна годишња температура је 22 °C. Године 2016. на територији општине се налазило 2491 возило, а 2009. четири здравствене установе. Индекс хуманог развоја износи 0,854, други по висини у држави Сао Пауло, као и други по висини у Бразилу.

Агвас де Сао Педро је основан 1940-их. Град је познат по минералним водама лековите вредности, њиховим природним изворима и популарним туристичким атракцијама. Један од извора, порт. Fonte Juventude, други је по сумпорности воде на свету. У општини се такође налазе два велика парка и општински мини-врт.

Општина се налази у региону Гребен Итакери (порт. Serra do Itaqueri), у јужном централном делу државе Сао Пауло. То је нови град и од свог оснивања је туристичка дестинација.