Пређи на садржај

Шаблон:ИЧ-Вечерња звона (слика)

С Википедије, слободне енциклопедије
Вечерња звона
Вечерња звона

Вечерња звона је уље на платну руског уметника Исака Левитана, настало 1892. године. Слика приказује манастир надомак реке у пејзажу вечерње светлости. Поједини историчари уметности сматрају да је то варијација раније слике Тихо пребивалиште из 1890. на којој је приказан сличан манастир.

Исак је слику насликао током 1892. године. По завршетку, послата је у Санкт Петербург у децембру 1892. године, а затим на Светску изложбу у Чикагу 1893, где је изложена под насловом Манастир уочи празника. Слика се чувала у Философов-Ратков породичној збирци до 1918. године, када је поклоњена московској Третјаковској галерији.

Према речима историчара уметности Алексеја Федоров-Давидова, у слици Вечерња звона, Левитан је успео да „створи утисак заједништва и јединства слике, хармонизације делова као целине“. Ликовни критичар Владимир Петров наводи да је ова слика „једна од најмузикалнијих и најсавршенијих Левитанових дела, по својој уметничкој структури“. Он пише да је „упркос сличности мотива са Тихо пребивалиште, Вечерња звона ипак лишена секундарног карактера, имају свој, јединствени шарм, свој „акорд“.