Шаблон:ИЧ-Немања Бјелица

С Википедије, слободне енциклопедије
Немања Бјелица у дресу репрезентације Србије
Немања Бјелица у дресу репрезентације Србије

Немања Бјелица (рођен 9. маја 1988. у Београду) српски је кошаркаш. Тренутно наступа за Фенербахче, а такође је и стандардан члан кошаркашке репрезентације Србије.

Примарна позиција му је крило али може да игра и по потреби на позицијама плејмејкера и крилног центра. Године 2009. био је изабран за најбољег спортисту Спортског друштва Црвене звезде. Драфтован је 2010. године у другој рунди НБА драфта. Проглашен је за најкориснијег играча Евролиге 2015. године, а уједно је био и члан најбоље петорке овог такмичења.

Кошарку је почео да тренира са седам година код тренера Аце Јањића. Касније је прошао млађе селекције Партизана и 2000. године дошао до ширег списка за пионирску репрезентацију. Међутим управа Партизана је распустила читаву генерацију 1988. годиште у којој су били још Сава Лешић, Стефан Синовец и Вук Малиџан, и фокусирала се на 1989. годиште коју је прогласила талентованијом. Каријеру је наставио у екипи Суперфунда где је играо у јуниорској лиги Србије. Заједно са Савом Лешићем био је најбољи играч тима. И поред сјајних партија у јуниорском тиму, ипак није успео да одигра ниједан меч за први тим Суперфунда. Касније је на позив Богдана Тањевића тренирао у Риминију, који је тада играо у другој Италијанској лиги. Али пошто су већ имали два странца није забележио ниједан наступ.