Black Mesa

Из Википедије, слободне енциклопедије

Black Mesa Research Facility (транскрибовано: Блек Меса) је научни комплекс у рачунарској игри Half-Life смештен у пустињи Новог Мексика у САД-у. У њему је запошљен главни протогониста игре Гордон Фримен и у њему се дешавају радње у играма Half-Life, Opposing Force, Blue Shift i Decay. У Блек Меси на почетку игре избија инцидент, који доводи до отварања портала ка другој димензији и инвазије ванземаљаца.
Именом Black Mesa назива се и једна модификација рађена у погону игре Half-Life 2 која тренутно представља скоро комплетну прераду прве игре (потребно је још да се заврше нивои ванземаљског света "Зен"). Један тим графичких и др. уметника широм света је током неколико година, на добровољној основи, прерадио све статичке и покретне објекте, моделе, текстуре... у бољем, графички јачем погону, и то објавио као бесплатну игру.

Преглед[уреди]

Black Mesa је тајни научни комплекс изграђен на месту некадашњег ICBM постројења током 50их година двадесетог века у ком се обављају научна истраживања за телепортацију, биотехнологију, теоријску физику и војна наоружања, као и истраживања ванземаљских светова као што је Xen. Комплекс се састоји од великог броја научних лабораторија, канцеларија, домова за научнике, рекреативних центара, постројења за рециклажу, војних утврђења и трамвајском мрежом за превоз. Запослене чине научници, инжењери, чувари и услужно особље. Тајност истраживања је на високом нивоу и њену сигурност обезбеђује HECU војна јединица.