Half-Life

Из Википедије, слободне енциклопедије
Half-Life
Half-Life
Девелопер(и) Valve Software
Издавач(и)

Valve Software

Sierra Studios
Серија Half-Life
Енџин(и) GoldSrc
Платформе PC, Playstation 2, Linux и Мекинтош
Излазак 19 новембар 1998
Жанр(ови) Пуцачина из првог лица,Акција
Модификације За једног или више играча
Претходник Н/А
Наследник HλLF-LIFE 2

Half-Life(стилизовано као HλLF-LIFE) је научна фантастична видео игра жанра пуцачина из првог лица развијене од стране Корпорације Валв (енг. Valve), која је пуштена у продају 19-ог новембра 1998 за лични рачунар. Играч игра улогу научника Гордона Фримaна, који мора да се бори са ванземаљским бићима, која су дошла кроз један портал који се отворио после неуспелог експеримента, и такође владиним војницима који имају задатак да поубијају све сведоке тог експеримента, укључујући и играча, и да решава разне загонетке на том путу.

За разлику од осталих игара тог времена, Half-Life нема анимираних сцена, (које служе за приказивање одређене радње или заплета приче) (енг. cut-scenes) играч у потпуности контролоше Гордона Фримена, и читава и прича се одвија кроз његове очи. Енџин игре, GoldSrc је у ствари јако модификована верзија Quake енџина лиценсована од стране IdSoftware-a.

Half-Life је освојио мноштво похвала за његову графику, реалистични гајмплеј (енг.gameplay) и одличну анимацију. Освојио је преко 50 PC "Игра године" награда и често је претпостављена као највећих видео игара свих времена. Half-Life је продао око осам милиона примерака видео игре до 16 новембра 2004, и 9.3 милиона до децембра 2008. Half-Life је токође направљен за Плејстејшн 2 2001 и за рачунаре Linux и Мекинтош 2013.Његов наследник је Half-Life 2 који је изашао у продају 2004 године.


Спољашње везе[уреди]