Пређи на садржај

Borghesia

С Википедије, слободне енциклопедије

Borghesia је словеначка група за електронску / рок музику,[1] настала у Љубљани. Групу су формирали чланови алтернативне позоришне групе Театар ФВ-112/15.[2] Borghesia је креирала своју естетику користећи слике онога што је забрањено и потиснуто. Њихов звук се често пореди са звуком других група из тог периода као што су D.A.F., Manufacture и Front 242, које многи наводе као главне покретаче етикете EBM која је описивала такву музику.

Borghesia је кренула на неколико концертних турнеја широм Европе, углавном 1988–91, које су биле рецензиране у великим музичким часописима у Енглеској, Немачкој итд.[3] Издали су четири албума за Play It Again Sam, једној од важнијих инди издавача, који су такође имали лиценцу у САД и Канади. Алдо Иванчич је касније основао бенд Баст, који је данас познат на словеначкој музичкој сцени као продуцент. Borghesia су заједно са Лајбахом били истакнути представници словеначке алтернативне поп музике, а били су на врху листе компилацијских албума Trans Slovenia Express. Наступ уживо у Гетеборгу октобра 1988. била је тема једночасовног емитовања на шведском националном радију.

Музичари на турнеји

Претходни чланови

[уреди | уреди извор]

Представе

[уреди | уреди извор]

Дисцограпхи

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Reed, S. Alexander (2013). Assimilate: a critical history of industrial music. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-983258-3. 
  2. ^ Language of the Revolution: The Discourse of Anti-Communist Movements in the “Eastern Bloc” Countries: Case Studies. ISBN 9783031371783. 
  3. ^ de:New Life Soundmagazine
  4. ^ „Borghesia”. Facebook.com. 
  5. ^ „Borghesia - Un Chant d'Amour”. Discogs. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]