Bulbina

С Википедије, слободне енциклопедије

Bulbina
Bulbine frutescens 2.jpg
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Klasa:
Red:
Porodica:
Potporodica:
Rod:
Vrsta:

Bulbine frutescens je vrsta cvetne biljke iz roda Bulbine''. Ime ove biljke dolazi od grčke reči koja znači luk ili gomolj, mada biljke nemaju gomoljastu bazu.[1]

Ona je brzo rastuća, razgranata, trajnica s mesnatim, linearnim zelenim lišćem u suprotnim redovima i dugačkom stabljikom. Sa svežih listova se cedi želatinozna tečnost, koja sadrži aktivne antibakterijske materije. Cvetovi su u obliku male šestodelne zvezde provedene na uspravnim stabljikama. Cveta na proleće (ili povremeno na jesen mada nešto manje). Latice su žute ili ponekad narandžaste boje, sa privlačnim mekanim žutim prašnikom i odaje utisak dvobojnog izgleda. Privlači pčele,leptire, ptice. Plod je malen, zaobljene kapsule i sadrži crne semenke.

Popularna vrtna biljka, ali nažalost u našem području ona ne može prezimiti napolju, mora se unositi u prostoriju gde se ne preporučuje temperatura niža od 5 C.

Biljka se u plemenu Zulu vekovima tradicionalno koristi. Često se uzgaja zbog svojih lekovitih svojstava. U narodnoj medicini se koristi sveže iscedjen gel iz listova, koji leči bolesti kože, ekcem, ispucale usne, ubod insekata, posekotine i opekotine.

Zemljište[уреди | уреди извор]

Zahteva dobro drenirano zemljište pH od 6,1 do 7,8. Uz minimalnu negu izgledaće dobro tokom cele godine. Tolerantna je na sušni period. Razmnožava se semenom, i matičnim reznicama na proleće.

Položaj sadnje[уреди | уреди извор]

Najbolje uspeva na sunčanoj poziciji, mada se može gajiti i u polusenci.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hyam, R. & Pankhurst, R.J. (1995), Plants and their names : a concise dictionary, Oxford: Oxford University Press, стр. 75, ISBN 978-0-19-866189-4