Command & Conquer

С Википедије, слободне енциклопедије

Command & Conquer је серијал рачунарских игара компаније EA Games која спада у најуспелије примере стратегија у реалном времену. Серијал је развијао Westwood Studios од 1995. до 2003, када је је након његовог затварања преузео EA Games.

Прва игра из серијала се појавила 31. августа 1995. и звала се просто Command & Conquer. Била је заснована на претходној стратегији Westwood Studios-a Dune 2. Од тада су издата три наставка и неколико експанзија, пуцачина у првом лицу Command & Conquer: Renegade, као и четири споредне игре: Command & Conquer: Red Alert, Command & Conquer: Red Alert 2, Command & Conquer: Red Alert 3 и Command & Conquer: Generals.

Радња серија је смештена у алтернативној историји која почиње падом метеора у реку Тибар. Метеор је на Земљу донео зелени кристал назван тиберијум, који кристализује околно тло и смањује површину на којој је могућ живот. Око будућности земље боре се две стрене: Глобална одбрамбена иницијатива (Global Defense Initiative, GDI), светска организација чији је циљ заустављање ширења тиберијума, и Братство Нода (Brotherhood of Nod), тајна организација која верује да је тиберијум дар за уздизање човечанства. Последња игра из серијала Command & Conquer 3: Tiberium Wars је увела трећу фракцију у игру, ванземаљску расу Скрин (Scrin).

Игре из серијала[уреди | уреди извор]

Споредне игре[уреди | уреди извор]