Пређи на садржај

Death Magnetic

С Википедије, слободне енциклопедије
Death Magnetic
Студијски албум: Металика
Издат12. септембар 2008.
Жанр
Трајање74:41
ИздавачВорнер Брос
ПродуцентРик Рубин
Дискографија
St. Anger
(2003)
Death Magnetic
(2008)

Death Magnetic је девети по реду студијски албум хеви метал бенда Металика. Изашао је 12. септембра 2008. То је први албум у коме је учествовао басиста Роберт Трухиљо и први албум чији је продуцент Рик Рубин. Ово је и први албум после 20 година на коме се налази инструментал - Suicide & Redemption. На њему се налази 10 песама.

Списак песама[уреди | уреди извор]

  1. That Was Just Your Life
  2. The End Of The Line
  3. Broken, Beat & Scarred
  4. The Day That Never Comes
  5. All Nightmare Long
  6. Cyanide
  7. The Unforgiven III
  8. The Judas Kiss
  9. Suicide & Redemption
  10. My Apocalypse

Синглови[уреди | уреди извор]

Постава бенда[уреди | уреди извор]

Критике и контроверзе по питању квалитета звука[уреди | уреди извор]

Албум је био критикован од стране фанова и штампе због прекомерне компресије динамике на ЦД и винил издању, што је резултирало чујним изобличењима (клипинг). Међу фановима је чак била покренута и онлајн петиција са захтевом да се албум ремиксује и реизда у бољем квалитету. Тед Џенсен, техничар који је радио мастер за ЦД и винил издање, тврдио је да је финални микс албума већ био прошао динамичку обраду пре него што му је достављен на мастеровање.

Насупрот ЦД и винил издању, на верзију албума за видео игру Guitar Hero 3 није било никаквих притужби на квалитет звука, јер је издавачу видео игре био послат финални микс код којег није рађена компресија динамике.

Истовремено, покренута је и широка дебата у стручним круговима, где су виђенији музички продуценти и техничари мастеринга по први пут отворено скренули пажњу на текућу праксу музичке индустрије да се из сваког носача звука извлачи максимум гласноће (често на уштрб квалитета звука), популарно названу "ратом гласноће" (енг. "loudness war").