Треш метал

С Википедије, слободне енциклопедије

Треш метал је врста хеви метал музике, која је бржа и агресивнија од хеви метала. Током '80-их треш метал је спадао међу популарнијим врстама метала.

Треш метал одликују традиционалне хеви метал мелодије и рифови, честа употреба бас бубња, те моћни вокали. Ипак, сам појам није лако дефинисати, јер је музика неретко помешана са другим врстама хеви метала, па чак и са класичном музиком и џез музиком.

Сам назив треш метал, који је уосталом увела Metallica, не односи се на смеће (енгл. trash) већ на шибање или бичевање (енгл. Thrash).

Историја[уреди | уреди извор]

Прве треш метал песме снимљене су крајем '70-их, а ова врста хеви метал музике је постала популарна током '80-их, пре свега у САД и Немачкој. Сматра се да је Overkill први треш метал састав, док су четири највеће групе у Сједињеним Америчким Државама биле Metallica, Anthrax, Megadeth и Slayer. У Немачкој, најпопуларнији су били Sodom, Kreator и Destruction.

Два најважнија треш метал албума су Master of Puppets (Metallica) и Reign in Blood (Slayer), оба издата 1986. године.

Током '90-их треш метал је изгубио на популарности доласком гранџа и друге алтернативне музике. Тада су и настале још агресивније хеви метал врсте блек метал и дет метал.

Треш метал састави[уреди | уреди извор]

„Велика четворка“[уреди | уреди извор]

Најзначајнији у Немачкој[уреди | уреди извор]

Други значајнији састави[уреди | уреди извор]