Delphish

С Википедије, слободне енциклопедије
Delphish
Program za bezbednost računara
Programer(i)Robert Krzeminski, Rico Kathke, Sven Moldenhauer
Prva verzija2003
Najnovija
verzija
7.0
1.8.2015.
OSMicrosoft Windows
PlatformaMicrosoft Outlook, Outlook Express
TipBezbednost veb-pregledača
Licencabesplatan softver
Veb-sajtwww.delphish/de/

Delphish je program koji štiti korisničke podatke. To je besplatna ekstenzija protiv pecanja za program Microsoft Outlook i Outlook Express, koja je integrirana kao traka sa opcijama (toolbar).

Delphish omogućava korisniku da proveri autora i zemlju porekla sumnjivih elektronskih poruka. Otkriva eventualne skrivene linkove, obaveštava korisnika o poreklu i operateru internetskih stranica na koje vode linkovi, te analizira celu elektronsku poruku.

Delphish je stvorio i razvio tim koji je napravio poznatiji sigurnosni program SaferSurf, pod Nutzwerkom, nemačkim softverskim preduzećem sa sedištem u Lajpcigu koje razvija internetske tehnologije.

Karakteristike[уреди | уреди извор]

Delphish ima razne karakteristike:

  • Provera elektronske pošte: U prvom koraku sumnjive se poruke poređuju sa poznatim porukama koje pecaju. Ako nema preklapanja, sledeći je korak procena rizika za sve linkove u poruci.
  • Prikaz stanja: Traka sa opcijama Delphisha prikazuje da li je odabrana poruka već proverena i kako ju je Delphish klasifikovao.
  • Otpaci: Poruka prepoznata kao pecanje premešta se u zasebni direktorijum da korisnik ne bi slučajno aktivirao link u poruci.
  • Podešavanja: Ovde korisnik može promeniti jezik, uneti proksi server ili kontrolirati prikaz stanja.
  • Statistika: Korisni podaci o elektronskoj pošti. Na primer, korisnik može videti deset domena koji su mu najviše slali poruke za pecanje.
  • Geolokacija: Geopodaci se detektuju za svaki link u poruci i prikazuju kao zastavica da korisnik vidi poreklo servera na koji vodi link.
  • WHOIS: Za svaki testirani link korisniku se daju informacije o vlasnicima, administratorima i datumu registracije domena.

Recenzije[уреди | уреди извор]

Delphish je objavljen 2007., a recenzije su bile pozitivne.

Ghacks je rekao: "Možete koristiti Delphish kao prvu liniju obrane protiv pecanja, ali pobrinite se da možete i sami analizirati poruke."[1]

Computerwoche je pisao: "Iako Delphish nije obuhvatan paket za zaštitu od pecanja, pokazao se kao koristan i informativan alat."[2]

IT SecCity je prokomentarisao: "Sada korisnik može lično proceniti opasnost od svakog linka, jer dobiva detaljne informacije o svakom linku, kao što su njegov realni cilj, vrsta, popularnost, starost, vlasnici domena itd." [3]

Online PC je rekao: "[Delphish] daje prednosti automatskog prepoznavanja i razvija korisnikovu svest o bezbednom i odgovornom korištenju elektronske pošte."[4]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Free Phishing Protection with Delphish”. 6. 5. 2007. Приступљено 18. 9. 2015. 
  2. ^ „Anti-Phishing in Outlook”. 17. 1. 2007. Приступљено 18. 9. 2015. 
  3. ^ „Lösung schult das Bewusstsein für Angriffe auf persönliche Daten”. 11. 1. 2007. Архивирано из оригинала 03. 03. 2016. г. Приступљено 18. 9. 2015. 
  4. ^ „Delphish: Kostenlose Anti-Phishing-Lösung als Outlook Add-in”. 10. 1. 2007. Приступљено 18. 9. 2015. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]