Discovery Channel

С Википедије, слободне енциклопедије
Дискавери
ТипТВ мрежа - канал
ЗемљаСједињене Америчке Државе САД
СедиштеСилвер Спринг, Мериленд
ВласникDiscovery, Inc.
ОснивачЏон Хендрикс
Датум покретања17. јун 1985. год.; пре 36 година (1985-06-17)
Веб-сајтwww.discovery.com

Дискавери (енгл. Discovery Channel) амерички је телевизијски канал који се емитује путем сателита и кабловских оператера (у развијеним земљама и путем IPTV — телевизијски програм путем интернет протокола). Канал је утемељио Џон Хендрикс, а дистрибуира га фирма Discovery, Inc.. Емитује документарне филмове, углавном о популарној науци, техници и историјским темама, који су по свом садржају намењени свим генерацијама. Дискавери група за подручје Европе састоји се од следећих канала: Дискавери, Анимал планет, Дискавери сајенс, Дискавери свет, Инвестигејшон Дискавери, Дискавери HD и Анимал планет HD. У Србији се емитују верзије Дискавери за централну и источну Европу.

Канал Дискавери на српском језику је почео са емитовањем 4. априла 2005. године. Овај популарни амерички едукативно-документарни канал је почео са емитовањем локализованог садржаја на српском језику на тржишту Србије и Црне Горе. У почецима је било титловано око 22% садржаја, док је наредних годину дана то било увећано на 80%. Програм се емитује на енглеском језику и са српским титловима на латиници. Продају огласног простора ради CAS Media.

Активности[уреди | уреди извор]

Бициклистички тим[уреди | уреди извор]

Дискавери канал је од 2005. до 2007. године био спонзор професионалне бициклистичке екипе (енгл. Discovery Channel Pro Cycling Team) која је заведена под тимским кодом Светске бициклистичке федерације (УЦИ тим код:DCS). Дискавери канал је наставио спонзорство Поштанске службе САД након 2004. године. Ленс Армстронг, је седам пута био победник Тур де Франса (6 пута са тимом У. С. Постал), а лидер екипе под покровитељством Дискавери канала је био у току турнеје 2005. године. Те године са овом екипом је победио на трци Тур де Франс, а исти успех је успео да понови шпански бициклиста Алберто Контадор две године касније. Од 2005 до 2007, тим је био један од 20 тимова који се такмичио у ново-основаном УЦИ - Про Туру.

Астрономска истраживања[уреди | уреди извор]

Дискавери канал финансира изградњу Телескопа Дискавери канала, у сарадњи са Ловел опсерваторијом која важи за једну од најстаријих на подручју Северне Америка (подигнута је 1965. године). Изградња овог новог великог телескопа се врши у близини места Happy Jack у северној Аризони, а очекује се да ће по димензијама бити један од пет највећих континенталних телескопа на подручју САД чиме би омогућио астрономима Ловел опсерваторије да се баве истраживањима у новим областима и да спровођење постојећих програма буде ефикасније и ефективније.

Популарне емисије[уреди | уреди извор]

Основни канали Дискавери мреже су примарно фокусирани на „реалне“ друштвене теме, односно на истраживањима и оповргавању разних спекулација, као и представљању обичних људи који се баве необичним занимањима. Серијал „Хероја свакодневнице“ садржи приче о страственим људима авантуристичког духа, којима опасни и тешки послови доносе највеће задовољство. Канцеларије и радни столови су замењени авантурама по океанима, непиступачним локацијама, шумама као и грађевинским објектима великих димензија.

Лого Дискавери канала[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]