Euglenozoa

С Википедије, слободне енциклопедије

Euglenozoa
критидије врсте Trypanosoma cruzi
Научна класификација e
(нерангирано): Excavata
Тип: Euglenozoa
(Cavalier-Smith) Simpson 1997
класе[1]

Diplonemea (Cavalier-Smith) Simpson 1997
Euglenida (Būtschli) Simpson 1997
Kinetoplastea Honigberg 1963
Incertae sedis Euglenozoa

Euglenozoa је група аутотрофних, миксотрофних или хетеротрофних протиста из групе Excavata. Заједничка и изведена (апоморфна) карактеристика групе је присуство хетероморфних параксонемалних штапића у бичевима[1] (тубуларних у предњем бичу, а паралелних аксонеми у задњем). Група обједињује једноћелијске организме са типично два бича (ретко једним или више), која су усађена у вршни (апикални или субапикални) флагеларни џеп. Кристе у митохондријама су у већини случајева дискоидалне.

Екологија[уреди | уреди извор]

Euglenozoa обухвата поједине алге (еуглене), које воде слободноживећи начин живота и имају фотоаутотрофан начин исхране. Поједини представници могу изгубити хлоропласте у зависности од услова средине. У оквиру ове бројне групе (Euglenozoa) постоје и представници са типичним хетеротрофним начином исхране, као и веома специјализовани паразити.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Adl S.M. et al. 2005. The New Higher Level Classification of Eukaryotes with Emphasis on the Taxonomy of Protists. J. Eukaryot. Microbiol. 52(5): 399–451. (doi: 10.1111/j.1550-7408.2005.00053.x )