Hidraulični bager

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пrincip рада hиdrauličkog bagera.
Hidraulični bager CAT 325C

Hidraulični bageri kašikari se na svetskom tržištu javljaju u relativno novije vreme. Poslednjih tridesetak godina paralelno sa usavršavanjem bagera sa mehaničkim i električnim prenosom snage od pogonskog motora do izvršnih organa, usavršili su se i bageri sa hidrauličnim prenosom snage.[1] Razvili su se iz manjih jedinica hidrauličnih bagera sa obrnutom kašikom, prvi hidraulični bageri izrađivani su sa zapreminom kašike do 1.25m³ i pritiskom u hidrosistemu do 70 bar-a. Uvođenjem jačih pogonskih agregata i savlađivanjem tehnike visokih pritisaka omogućena je proizvodnja sve većih bagera, savremeni hidraulični bageri izrađuju se sa zapreminom kašike i preko 40m³ i pritiscima do 450 bar-a, sa daljom tendencijom porasta.[2][3]

Poslednjih godina ovi bageri dobijaju sve veću primenu i to kao pomoćne mašine na velikim površinskim kopovima sa kontinuiranim dejstvom i kao osnovne mašine na manjim površinskim kopovima. Na površinskim kopovima sa kontinuiranim radnim procesom hidraulični bageri se koriste za izradu i održavanje kanala za odvodnjavanje, otkopavanje i utovar materijala, za čišćenje terena, otkopavanje rupa za ankere, stubove i dr., rušenje objekata, vađenje panjeva.

Hidraulični bageri kašikari sa obrnutom kašikom predviđeni su za dubinski rad.

Klasifikacija hidrauličnih bagera[уреди]

  • vrsti transportnog uređaja (gusenični ili pneumatici),
  • stepenu okretanja platforme (neokretne, delimično okretne i potpuno okretne 360°),
  • vrsti pogonskog motora (sa SUS motorom, sa elektromotorom),
  • zapremina kašike (sa malom, srednjom i velikom zapreminom),
  • visina pritiska hidrosistema (sa niskim pritiskom do 100 bar-a, sa srednjim pritiskom 100-300 bar-a, i sa visokim pritiskom preko 300 bar-a).

Poznati proizvođači hidrauličnih bagera[уреди]

U Srbiji[уреди]

14. Oktobar – Kruševac

U svetu[уреди]

Reference[уреди]

  1. „Use Powerful Excavator Building Tamiami Trail”. The Weekly Miami Metropolis. 15. 9. 1916. Приступљено 29. 12. 2013. 
  2. „Industrial Expe ..Lasso Gives More Power To The Hy-Mac Elbow”. The Glasgow Herald. 9. 6. 1962. Приступљено 29. 12. 2013. 
  3. „First Wind Farm In Nh To Begin Operation”. Bangor Daily News. 9. 1. 2006. Приступљено 29. 12. 2013. 

Spoljašnje veze[уреди]