Javina prošlost

С Википедије, слободне енциклопедије
Korice A ZS-52 Javina prošlost, 1991.
Korice B ZS-52 Javina prošlost, 2023.

Javina prošlost je #52 obnovljene edicije Zlatne serije, koju je 2018. godine pokrenuo Veseli četvrtak. Sveska je izašla 28. decembra 2023. godine i koštala 790 dinara (6,74 €, 7,45 $). Epizoda je imala ukupno 150 strana.[1]

Kratak sadržaj[уреди | уреди извор]

Java se sukobljava sa drugim Neandertalcem, koji potiče iz istog sela i odgovornan je za istrebljenje Javine porodice.

Originalna epizoda[уреди | уреди извор]

Epizoda objavljena je premijerno u Italiji u redovnoj ediciji pod nazivom Java contra Java 1.8.1991 u broju 113. [2] Scenario je napisao Alfredo Kasteli, a nacrtali braća Espozito. Naslovnu stranu je nacrtao Đankarlo Alesandrini.

Kratak sadržaj[уреди | уреди извор]

Prolog. Marti se kao mladič nalazi na ekspediciji u nepoznatom delu sveta gde mu pripadnici lokalnog plemena pokazuju prolaz do dvorca građenog u azijskom stilu. Kada Marti završi posetu, Java ga moli da pođe sa njim.

Glavna radnja: Nekoliko decenija kasnije, Java nakon pročitanih jutarnjih novina odlučuje da užurbano napusti Nju Jork i Ameriku, ne obavestiviši Martija i Dijanu o tome. Marti kreće da istražuje iznenadan Javin odlazak i saznaje da je avionom otputovao u Meksiko, a prethodno sa bankovnog računa podigao 45.000 dolara.

Nastavak serijala iz bivše Jugoslavije[уреди | уреди извор]

Poslednja sveska Marti Misterije u SR Jugoslaviji pod nazivom Alisejsko ostrvo (#107) objavljena je 1994. godine. Ova epizoda nikada nije završena. Da je objavljena sledeća sveska, epizoda Javina prošlost bi započela u njoj. (U to vreme je za Boneli bilo normalno da se u jednoj svesci završi jedna epizoda i počne druga.)

Prethodna i narendna sveska obnovljene Zlatne serije[уреди | уреди извор]

Prethodna sveska Zlatne serije bila je epizoda Teksa Vilera pod nazivom Karsonova propšlost (#51), a naredna epizoda Mister Noa pod nazivom Bilo jednom u Nju Jorku (#53).


Reference[уреди | уреди извор]