Karate Kid

С Википедије, слободне енциклопедије
Karate Kid
The Karate Kid
Poster za film
Žanrdrama
RežijaJohn G. Avildsen
ScenarioRobert Mark Kamen
ProducentJerry Weintraub
R. J. Louis (izvršni producent)
Bud S. Smith (saradnik producenta)
Glavne ulogeRalph Macchio
Noriyuki "Pat" Morita
Elisabeth Shue
Martin Kove
William Zabka
Randee Heller
MuzikaBill Conti
KinematografijaJames Crabe
MontažaJohn G. Avildsen
Walt Mulconery
Bud S. Smith
Izdavačka kućaColumbia Pictures
Godina1984.
Trajanje127 minuta
Zemlja SAD
Jezikengleski, japanski
Budžet8 miliona dolara
Zarada100 miliona dolara[1]
Sledeći
IMDb veza

Karate Kid (engl. The Karate Kid) je američki film iz 1984. godine. Režirao ga je Džon G. Avildsen (John G. Avildsen), a glavne uloge tumače Ralf Mačio (Ralph Macchio), Pat Morita (Pat Morita) i Elizabet Šu (Elisabeth Shue).

Radnja[уреди | уреди извор]

Upozorenje: Slede detalji zapleta ili kompletan opis filma!

Danijel je nov u školi. Nakon što je počeo da se druži sa lepom navijačicom Eli Mils, naleće na Džonija, njenog bivšeg dečka. Džoni vežba karate u školi Kobra, pod vođstvom trenera Kriza, koji ispoveda nemilosrdan stil i pobedu nad protivnikom po svaku cenu. Džoni i njegovi prijatelji maltretiraju i ponižavaju Danijela. Tokom proslave Noći veštica, pretukli su Danijela na ulici. U poslednjem trenutku, u pomoć mu priskače stariji japanski borilački umetnik, gospodin Mijagi, koji lako rastera huligane. Danijel traži od Mijagija da ga nauči karateu. Majstor se slaže, ali ga Mijagi u početku tera da radi posao koji uopšte ne liči na obuku: farbanje ograde i poliranje automobila. Kasnije se ispostavilo da je to bio deo treninga i postepeno Daniel uči osnove borilačkih veština. Učitelj objašnjava Danijelu da treba ne samo da trenira telo, već i da obrazuje duh.

Za rođendan Mijagi poklanja učeniku karategi i odobrava odluku da se takmiči na školskim takmičenjima. Danijel neočekivano pobeđuje više i moćnije protivnike i ulazi u finale. Džoni mu se suprotstavlja. Borba počinje ravnopravno, ali Danijel promašuje potez i mora da provede veći deo borbe poskakujući na svojoj lošoj nozi. Džonijev trener mu kaže da napravi nepošten potez i potpuno onesposobi protivnikovu lošu nogu. Trik uspeva. Danilo se diže poslednjim snagama. Koristeći tehniku „krana“, on, balansirajući na jednoj nozi, zadaje nokaut udarac protivniku i pobeđuje u borbi.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Karate Kid, www.boxofficemojo.com

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]