Laura Levai Aksin

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Laura Levai Aksin

Laura Levai Aksin je redovni profesor flaute Univerziteta u Novom Sadu[1] na Akademiji umetnosti[2] i solo flauta Vojvođanskog simfonijskog orkestra[3]

Specijalizovala se u Parizu u klasama prof. Patrick Gallois i prof. Claude Lefebvre, gdje je stekla "1er prix de superieur" i "1er prix d'exellence à l’unanimité du jury". Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sad u klasi prof. Marijana Egića. Svoje znanje je usavršavala na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga, kao što su Jacques Castagnet, Aurèle Nicolet itd.

Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nagrađena je na Takmičenju muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na VI Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, dobila je Prvu nagradu za interpretaciju savremenih dela.

Nastupala je kao solista sa nizom simfonijskih i kamernih orkestara u Srbiji i inostranstvu. Održala je brojne recitale i svirala na mnogim kamernim koncertima u bivšim zemljama Jugoslavije, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Španiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu, itd.

Bila je solo flautista orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamernog orkestra Camerata Academica u Novom Sadu, kao i ansambla za novu muziku Musica Viva. Tokom boravka u Francuskoj bila je članica ansabmla Tickmayer Formatio, Theatre Jel and Orleans Flute Orchestra.

Članica je kamernog trija sa Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskijem (violina), trija flauta Density i duvačkog kvinteta Synergia 5.

Izdavačke kuće ReR Megacorp–ReR TFCD[4] iz Londona, EOS iz Grac[5]a, Visio Mundi[6] i SKC[7] iz Novog Sada, izdali su kompakt diskove sa njenim izvođenjima.

Održala je veliki broj majstorskih kurseva i bila član žirija na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Reference[уреди]

  1. ^ „Univerzitet u Novom Sadu”. 
  2. ^ „Akademija umetnosti Novi Sad”. 
  3. ^ „Vojvođanski simfonijski orkestar”. 
  4. ^ „Wilhelm-Dances-MCMXCII”. 
  5. ^ „Densty Trio”. 
  6. ^ „Laura Levai-Aksin, Zoran Krajišnik - Alba Del Dia”. Discogs (на језику: енглески). Приступљено 2020-01-09. 
  7. ^ „Laura Levai Aksin*, Staša Mirković Grujuić - Vitrage”. Discogs (на језику: енглески). Приступљено 2020-01-09. 

Spoljašnje veze[уреди]