Laura Levai Aksin

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Laura Levai Aksin
2007.jpg
Laura Levai Aksin
Датум рођења1962.

Laura Levai Aksin, flautistkinja i pedagog, je rođena u Subotici gde je započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Matije Levai. Diplomirala je i magistrirala flautu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića.

Školovanje je nastavilaje u Parizu u klasama Patric Gallois-a i Claude Lefebvre-a. Pohađalaje majstorske kurseve kod prof. Jacques Castagnet-a i prof. Aurele Nicolet-a. Laureat je Takmičenja muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu 1983. godine. Na VI međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu 1997. godine dodeljena joj je prva nagrada za interpretaciju.

Nastupala je kao solista sa Beogradskom, Zagrebačkom, Sarajevskom, Skopskom, Vojvođanskom i drugim filharmonijama, kao i sa raznim kamernim orkestrima. Održala je veliki broj resitala u zemlji i inostranstvu. Kao solista i kao član kamernih sastava nastupala je na festivalima i muzičkim manifestacijama kao što su : NOMUS, Zagrebački bijenale, Međunarodni festival flautista (Mađarska), Pariska jesen, Europhonija (Zagreb), Festival modernih umetnosti (Berlin), Festival evropske avangarde u Lajpcigu i drugi (Izrael, Rusija, Švajcarska, Holandija, Belgija, Italija, Portugal, Austrija, Rumunija, Česka, Mađarska, Grčka...). Održala je veliki broj majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu.

Bila je solo flautistkinja operskog orkestra SNP-a i kamernog orkestra Camerata Academica. U Francuskoj je bila član Orleanskog orkestra flauta i ansambla "Formatio".

Član je trija flauta "Density" i duvačkog kvinteta "Synergia 5". Već dve decenije sarađuje sa pijanistkinjom Iris Kobal, a sa gitaristom Zoranom Krajišnikom sarađuje od 1999. godine.

Profesor je flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umetnosti u Banja Luci, i solo flautista Vojvođanskih simfoničara.

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]