Life Is Strange (видео игра)

С Википедије, слободне енциклопедије
Life Is Strange
Life Is Strange
Девелопер(и)Dontnod Entertainment, Black Wing Foundation
Погон(и)Unreal Engine 3, Unreal Engine 4
ПлатформеAndroid, iOS, Linux, Microsoft Windows, OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch
ИзлазакЕпизода 1: Chrysalis

30. јануар 2015.

Епизода 2: Out of Time 24. март 2015.

Епизода 3: Chaos Theory 19. мај 2015.

Епизода 4: Dark Room 28. јул 2015.

Епизода 5: Polarized

20. октобар 2015.
Жанр(ови)Графичка авантура
МодификацијеВидео-игра за једног играча

Life Is Strange је епизодна графичка авантуристичка видео игра коју је развио Dontnod Entertainment и објавила европска подружница Square Enix за Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One. Први део серије Life Is Strange, игра је објављена у пет епизода периодично током 2015. Портована је на OS X и Linux 2016. и iOS и Android 2017–2018.

Радња се фокусира на Макс Колфилд, 18-годишњу студенткињу фотографије која открива да има способност да врати време у било ком тренутку, водећи њен сваки избор да изведе ефекат лептира. Радње играча ће прилагодити наратив како се одвија и преобликовати га када му буде дозвољено да путује у прошлост. Дохваћање задатака и уношење промена у околину представљају облике решавања загонетки поред коришћења избора гранања за разговор.

Развој Life Is Strange почео је у априлу 2013. Формиран је са епизодним форматом на уму, из финансијских и креативних разлога. Програмери су спровели теренско истраживање окружења путујући на северозапад Пацифика и подметнули познате архетипове да би направили ликове. Повратне информације играча утицале су на прилагођавање епизода. Лук приче и карактера служе као централна тачка у игри. Игра се игра у трећем лицу.[1]

Током свог објављивања, Life Is Strange е добио генерално позитивне критике које су похвалиле развој ликова, механику премотавања игре уназад и бављење табу темама. Уобичајене критике су укључивале сленг који је коришћен, лошу синхронизацију усана и тоналне недоследности у причи. Игра је добила преко 75 награда за игру године и листе. Продат је у више од три милиона примерака од маја 2017.

Наставак, Life Is Strange: Before the Storm, објављен је у августу 2017, а наставак, Life Is Strange 2, у септембру 2018. Додатни наставак серије, Life Is Strange: True Colors, објављена је у септембру 2021. Ремастерована верзија игре биће објављена као део Life Is Strange Remastered Collection 1. фебруара 2022.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gaca, Christian. „Life is Strange”. Gamereactor UK (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-03.