Mailikakahi

С Википедије, слободне енциклопедије

Mailikakahi (havajski: Maʻilikākahi; takođe Mailikukahi, Maʻilikukahi) (15.-16. vek, Kūkaniloko, Oahu, Havaji — Oahu, ?) bio je veliki poglavica havajskog ostrva Oahua (Oʻahu) na drevnim Havajima.[1][2] Bio je potomak tahitskog čarobnjaka Mavekea, a osnovao je svoju dinastiju — Hale o Maʻilikākahi („kuća Mailikakahija”). Pomenut je u starim legendama.

Biografija[уреди | уреди извор]

Oahu, ostrvo kralja Maʻilikākahija, koji je na njemu osnovao novu dinastiju

Detinjstvo i mladost[уреди | уреди извор]

Mailikakahi je bio sin plemića Kukahiaililanija (lani = „nebo”) i njegove žene, čije je ime Kokalola, a koja je bila Kukahiaililanijeva supruga ili konkubina, te vrlo verovatno nije bila jedina žena svog partnera. Preko oca je Mailikakahi bio potomak „velike poglavarke” Maelo[3] od Kone na Oahuu.

Mailikakahi je rođen na Oahuu, verovatno u 15. veku, premda postoji špekulacija da je to bilo na kraju 14. veka ili čak u 16. veku. Rođen je na mestu zvanom Kūkaniloko, koje se smatralo svetim.

Vladavina[уреди | уреди извор]

Plemić Mailikakahi je postao poglavica Oahua[4] nakon šta je ubijen njegov prethodnik i rođak Haka od Oahua, koji je bio takođe potomak Mavekea.

Mailikakahi je imao mnogo rivala na ostrvu Hawaiʻi[5] te je podelio zemlju na Oahuu na delove zvane ahupuaʻa.

Brak[уреди | уреди извор]

Mailikakahi je oženio nepoznatu ženu te je od nje dobio sina Kalonaikija (Kālonaiki), koji ga je nasledio nakon smrti te je bio drugi vladar Mailikakahijeve dinastije.

Poveznice[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bernice P. Bishop Museum Bulletin, Opseg 233. Bishop Museum Press, 1972.
  2. ^ Martha Warren Beckwith, Hawaiian Mythology
  3. ^ The family tree of Maʻilikākahi (by Christopher Buyers)
  4. ^ Edith Kawelohea McKinzie; Ishmael W Stagner. 1986. Hawaiian genealogies: extracted from Hawaiian language newspapers. Laje: Institute for Polynesian Studies, Brigham Young University--Hawaii Campus; Honolulu, Hawaii: Distributed by University of Hawaii Press.
  5. ^ Glen Grant (1994). Obake: Ghost Stories in Hawai'i.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]