Miedziankit (eksploziv)

С Википедије, слободне енциклопедије

Miedziankit je poljski eksploziv. Sastoji se od 90% kalijum hlorata i 10% kerozina. [1]

Miedziankit je razvio poljski hemičar Stanisłav Ignaci Taszczinski i patentirao ga je 1909. [2] Široko je korišćen u Nemačkoj, Poljskoj i Rusiji u godinama oko Prvog svetskog rata, kada su eksplozivi na bazi nitrata bili potrebni za ratni napor. [1]

To je Sprengel eksploziv i može se pripremiti neposredno pre upotrebe natapanjem hloratnih patrona u kerozinu. Alternativno, može se mešati u fabrici, koristeći kerozin sa dovoljno visokom tačkom paljenja (iznad 30 °C (86 °F)) da bi eksploziv bio siguran za transport. [1]

Kada se pritisne u gvozdenoj cevi do gustine od ~1,5 g/cm³, Miedziankit ima brzinu detonacije od 3.800 m/s, [1][3] zapreminom gasa 340 l/kg i pritiskom detonacije 33.000 kG/cm². Ne postoje striktno definisana, konstantna fizička svojstva. Prvobitno se koristio u iskopavanju rude bakra, pa otuda i njegovo ime.

Miedziankit - je eksploziv za miniranje, mešavina kalijum hlorata i kerozina u težinskom odnosu 9:1. To je jeftin eksploziv koji se lako proizvodi. Dobija se mešanjem odgovarajućih količina gore navedenih sastojaka i čekanjem dok kerozin prodre u hlorat. U amaterskim uslovima, veoma se često koristi za stimulaciju eksploziva koji detonira kao što je ANFO.

Miedziankit je po sastavu i svojstvima sličan Čeditu.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Urbański, Tadeusz (1967). Chemistry and Technology of Explosives. 3. Pergamon Press. стр. 278. LCCN 63-10077. 
  2. ^ DE patent 215202A, issued 30 March 1909 
  3. ^ Urbański, T. (1926). „Über das Verhalten der Sprengstoffe im Bohrloch” [On the behaviour of the explosives in the borehole]. Zeitschrift des Oberschlesischen Berg- und Hüttenmännischen Vereins zu Katowice. 65: 217.