Nacionalni institut za rak

С Википедије, слободне енциклопедије
Nacionalni institut za rak
Pregled
Osnovana1937. (1937)
NadležnostSjedinjene Američke Države
Sedište9609 Medical Center Drive Bethesda, Maryland 20892-9760
Rukovodioci
  • Monica Bertagnolli, Direktor
Nadređena agencijaNacionalni institut za zdravlje
Veb-sajtwww.cancer.gov

Nacionalni institut za rak (engl. National Cancer Institute, NCI) je deo Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH), koji su jedna od sedam agencija Departmana za zdravstvo i ljudske resurse SAD. NCI koordinira američki nacionalni program za kancer i sprovodi i podržava istraživanja, obuku, i desiminaciju zdravstvene informacije, i druge aktivnosti vezane za uzroke, prevenciju, dijagnozu, i tretmant kancera; i za podršku pacijenata obolelih od raka i njihovih porodica. Od jula 2010, direktor NCI je Harold Varmus.[1]

Nacionalni institut za rak ostvaruje većinu svojih aktivnosti putem ekstramuralnog programa kojim se pružaju stipendije za istraživanje raka. Osim toga, Nacionalni institut za rak ima intramuralne istraživačke programe, koji sačinjavaju malu frakciju sveukupnog budžeta Nacionalnog instituta za rak, u Batesdi i u Frederik nacionalnoj laboratoriji za istraživanje raka[2] u Fort Ditriku, u Frederiku, Mariland.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Director's Page - National Cancer Institute”. Cancer.gov. Приступљено 18. 12. 2011. 
  2. ^ „NCI-Frederick: NCI-Frederick Home Page”. Ncifcrf.gov. Архивирано из оригинала 16. 10. 2012. г. Приступљено 18. 12. 2011. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]