Namsan toranj

С Википедије, слободне енциклопедије

N Seoul Tower ( Korejski: N서울타워), zvanično YTN Seoul Tower[1] i obično poznat kao Namsan Tower ili Seoul Tower je komunikacijski i osmatrački toranj smešten na planini Namsan u centralnom Seulu u Južnoj Koreji. Toranj je visok 236 metara i predstavlja drugu najvišu tačku u Seulu. Izgrađen je 1971. godine i trenutno emituje signale za korejske medije, poput KBS, SBS i MBC.

Istorija[уреди | уреди извор]

Sa gradnjom se počelo 1969. i toranj je dovršen 3. Decembra 1971, mada unutrašnjost objekta u to vreme nije bila nameštena, po ceni od oko 2,5 miliona USD. Treći sprat osmatračnice, muzej, otvorena dvorana i suvenirnica završeni su u Avgustu 1975. godine. Toranj je za javnost zvanično otvoren 1980.

Visina tornja kreće se od 236.7 m od podnožja do 479.9 m nadmorske visine. Naziv Seoul Tower je promenjen u N Seoul Tower 2005. godine , a "N" označava "novo", "Namsan" i "priroda" ( Engleski: nature). Otprilike 15 milijardi KRW (korejski novac) je potrošeno na obnovu i preuređivanje tornja.

Spratovi[уреди | уреди извор]

N Seoul Tower je podeljen na tri dela, uključujući N Lobby, N Plaza i N Tower.

Lobi[уреди | уреди извор]

Plaza P0/B1 (Lobby): Sadrži ulaz u osmatračnicu, recepciju, muzej (Alive museum), dečije pozorište, kafić i sobu za dojenje. Ovde se takođe nalaze N Gift prodavnica suvenira i N Sweetbar restoran.

Plaza[уреди | уреди извор]

Plaza: N Plaza ima dva sprata. Na prvom se nalaze biletarnica, N Terrace (travnata terasa), suvenirnica i kiosk brze hrane. Na drugom spratu se nalaze italijanski restoran The Place Dining i krovna terasa na kojoj se mogu naći katanci ljubavi.

Tower[уреди | уреди извор]

N Tower ima četiri sprata: 1, 2, 3 i 5. (većina zgrada u Koreji nemaju 4. sprat [2]zato što zvuči kao reč "smrt"). Postoje četiri osmatračnice (četvrta osmatračnica se okreće svakih 48 minuta), kao i prodavnice suvenira i dva restorana. Većina grada se može videti sa vrha tornja.

Tower T1: Sadrži korejski restoran "Hancook".

Tower T2: Sadrži analognu osmatračnicu, bunar želja, Sky Restroom kupatilo Sky Coffee kafić i foto studio.

Tower T3: Sadrži digitalnu osmatračnicu sa panoramskim pogledom od 360° koji prikazuje istoriju Koreje kroz 32 LCD ekrana, digitalni teleskop i suvenirnicu.

Tower T5: Sadrži restoran koji se okreće[3].

Atrakcije[уреди | уреди извор]

Osvetljenje tornja[уреди | уреди извор]

Koreja ima velike probleme sa zagađenjem vazduha zbog tzv. fine prašine (yellow dust) i osvetljenje tornja im pomaže da znaju koliko je visoko zagađenje tog dana. Toranj je osvetljen plavom bojom od zalaska sunca do 23:00 (22:00 zimi) danima kada je zagađenje vazduha manje od 45. Ukoliko je zagađenje veliko toranj svetli crveno, a ukoliko je osvetljen zelenom bojom to znači da je najbolje tog dana nositi maske.

Ljubavni katanci[уреди | уреди извор]

"Locks of Love"[4] je popularna lokacija na kojoj parovi, prijatelji, porodice idu da okače svojeljubavne katance koji simbolišu večnu ljubav. Ovo mesto je mnogo puta bilo prikazano na korejskoj televiziji, u serijama i filmovima. Mnogo turista kaže da im je ovo omiljeno mesto u Seulu.

Drugi događaji i atrakcije[уреди | уреди извор]

2008. godine otvoren je Teddy Bear Museum, sa jelkom napravljenom od 300 plišanih medveda, visokom 7 metara.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Road Name Address Search”. eng.juso.go.kr. Приступљено 2019-12-24. 
  2. ^ „korean building 4th floor”. Funkorean4u.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-12-24. 
  3. ^ „[N SEOUL TOWER][Restaurant] n.GRILL”. www.nseoultower.co.kr (на језику: корејски). Приступљено 2019-12-24. 
  4. ^ Service (KOCIS), Korean Culture and Information. „Love padlocks at N Seoul Tower : Korea.net : The official website of the Republic of Korea”. www.korea.net. Архивирано из оригинала на датум 10. 09. 2014. Приступљено 2019-12-24. 

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]