Nauka o hrani

С Википедије, слободне енциклопедије

Prehrambeni naučnici rade u Australiji.
Laboratorija za nauku o hrani

Nauka o hrani je osnovna i primenjena nauka o hrani; njen obim počinje preklapanjem sa poljoprivrednom i nutricionom naukom, i vodi kroz naučne aspekte bezbednosti hrane i prerade hrane, informišući razvoj prehrambene tehnologije.

Nauka o hrani spaja više naučnih disciplina.[1] Ona uključuje koncepte iz oblasti kao što su hemija, fizika, fiziologija, mikrobiologija i biohemija. Tehnologija hrane uključuje koncepte hemijskog inženjerstva, na primer.

Aktivnosti naučnika u oblasti hrane obuhvataju razvoj novih prehrambenih proizvoda, dizajniranje procesa za proizvodnju ovih namirnica, izbor materijala za pakovanje, studije roka trajanja, senzornu procenu proizvoda pomoću anketnih panela ili potencijalnih potrošača, kao i mikrobiološka i hemijska ispitivanja.[2] Naučnici za hranu mogu proučavati fundamentalnije fenomene koji su direktno povezani sa proizvodnjom prehrambenih proizvoda i njihovim svojstvima.

Definicija[уреди | уреди извор]

Institut za prehrambene tehnologe definiše nauku o hrani kao „disciplinu u kojoj se inženjerske, biološke i fizičke nauke koriste za proučavanje prirode hrane, uzroka kvarenja, principa koji su u osnovi obrade hrane i poboljšanja hrane za javnu konzumaciju“.[3] Udžbenik Nauka o hrani definiše nauku o hrani jednostavnijim terminima kao „primenu nauka i inženjerstva za proučavanje fizičke, hemijske i biohemijske prirode hrane i principa prerade hrane“.[4]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ward, Janet D.; Ward, Larry T. (21. 5. 2013). Principles of Food Science. ISBN 978-1619604360. 
  2. ^ „Food Science Activity Guides”. IFT.org. Архивирано из оригинала 27. 3. 2015. г. Приступљено 2. 2. 2015. 
  3. ^ Heldman, Dennis R. "IFT and the Food Science Profession." Food Technology. October 2006. p. 11.
  4. ^ Potter, Norman N.; Hotchkiss, Joseph H. (1998). Food Science. Food science texts series (5th изд.). Springer. ISBN 9780834212657. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]