Пређи на садржај

Nemonotonska logika

С Википедије, слободне енциклопедије

Nemonotonska logika je formalna logika čiji odnos zaključka nije monotonski[1][2] Drugim rečima, nemonotonske logike su osmišljene da obuhvate i predstavljaju odbacive zaključke,[3] tj. neku vrstu zaključivanja u kojoj rasuđivači izvode privremene zaključke, što im omogućava da izvode svoje zaključke na osnovu daljih dokaza.[4]

Većina proučavanih formalnih logika ima monotone relacije povlašćenosti, što znači da dodavanje formule hipotezama nikada ne dovodi do smanjenja njihog skupa zaključaka. Intuitivno, monotonost ukazuje da sticanje novog znanja ne može smanjiti skup onoga što je poznato. Monotonska logika ne može da se nosi sa različitim zadacima rasuđivanja kao što su podrazumevano rezonovanje (zaključci se mogu izvesti samo zbog nedostatka dokaza o suprotnom), abduktivno rezonovanje (zaključci se izvode samo kao najverovatnija objašnjenja), neki važni pristupi rasuđivanju o znanju (nepoznavanje zaključka se mora povući kada zaključak postane poznat), i slično, revizija verovanja (novo znanje može biti u suprotnosti sa starim verovanjima).

  1. ^ Hedman, Shawn (2004). A First Course in Logic. Oxford University Press. 
  2. ^ Chiswell, Ian; Hodges, Wilfrid (2007). Mathematical Logic. Oxford University Press. 
  3. ^ „"Defeasible Reasoning," Stanford Encyclopedia of Philosophy”. Приступљено 1. 7. 2016. 
  4. ^ Strasser, Christian; Antonelli, G. Aldo. „Non-Monotonic Logic”. plato.stanford.edu/index.html. Stanford Encyclopedia of Philosophy. Приступљено 19. 3. 2015. 

Spoljašnje veze

[уреди | уреди извор]