Пређи на садржај

Onsori Balhi

С Википедије, слободне енциклопедије

Onsori Balhi je bio pesnik u doba Gaznavidske dinastije.[1]:pp. 527.

Život[уреди | уреди извор]

Umro je 1040. godine. Bio je „Car među pesnicima/Malik aš-šu’ara“ na dvoru Mahmuda i Masuda od Gazne, a nazvali su ga i „hakimom“. Poznat je kao nepovredivi maestro kaside i zanimali su ga isključivo panegirici. Neke svoje panegiričke kaside je komponovao u metru muktazab i nije voleo da na početku svojih kasida donosi tašbib, tj. uvodne stihove u glavni deo pesme. U kasidama vešto prilazi i diskurzivnim zaključivanjima i racionalnom razmišljanju; takođe, nazire se epski tenor.[2]:pp. 108–109.

Njegovo pesničko umeće ponajviše se pokazuje u njegovoj književnoj umerenosti i srazmernosti.[1]:pp. 527. U panegiriku, kreiranju novih vrsta hvalospeva, kao i u usklađivanju odabranih reči i izraza sa željenim značenjem, Onsori je pokazao izvanrednu veštinu[3]:pp. 112–114. iako je bio slabiji na polju stvaranja poetskih imaginacija.[4]:pp. 530.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Velajati, Ali Akbar (2016), Istorija kulture i civilizacije islama i Irana, preveo Muamer Halilović, Beograd, Centar za religijske nauke „Kom”.
  2. ^ Tamimdari, Ahmed (2004), Istorija persijske književnosti, preveo Seid Halilović, Beograd, Kulturni centar I.R. Irana: Društvo srpskocrnogorskog-iranskog prijateljstva.
  3. ^ Foruzanfar, Badiozaman (1979), Sohan va sohan-varan, Tehran, Horezmi.
  4. ^ Šafei Kadkani, Mohamad Reza (2016), Sovar-e hijal dar še'r farsi, Tehran, Agah.