Otmar Mergentaler

Из Википедије, слободне енциклопедије
Otmar Mergentaler
OttmarMergenthaler.jpg
Otmar Mergentaler
Датум рођења (1854-Грешка у изразу: непозната реч "maj"-11)[[11. Погрешан унос за неопходни параметар 1, месец!]] 1854.Грешка у изразу: непозната реч "strong"Грешка у изразу: непознати оператор "<"
Место рођења Virtemberg
Датум смрти [[28. Погрешан унос за неопходни параметар 1, месец!]] 1899.(1899-Грешка у изразу: непознати оператор "<"-28) (Грешка у изразу: непознати оператор "<" год.)Грешка у изразу: непозната реч "strong"Грешка у изразу: непозната реч "strong"Грешка у изразу: непознати оператор "<"
Место смрти Baltimor
 SAD

Otmar Mergentaler (Virtemberg, Nemačka, 11. maj 1854Baltimor, SAD, 28. oktobar 1899) je bio nemački pronalazač.[1]

Učio je zanat za časovničara, a zatim emigrirao u Ameriku. 1876. godine. Šef firme u kojoj je radio je zatražio da se brže izrađuju i štampaju pravni izveštaji. Čovek koji se bavio održavanjem mašine za štampanje je prepustio posao Mergentaleru, koji je dve godine pokušavao da patentira bolji model mašine. Iako je požar uništio sve njegove projekte i modele, on nije odustao.

Jednom prilikom, dok se vozio vozom, Mergentaler je došao na ideju: Zašto imati posebnu mašinu za livenje, a posebnu za štampanje, pa je ta dva procesa spojio u jednu mašinu, i svoj patent predstavio 1884. godine. Osnovao je svoju kompaniju pod nazivom Merghentaler Linotype company, koja je tada bila jedina firma koja je proizvodila linotipne mašine za štampu. Godine 1878, Mergentaler je postao naturalizovani državljanin SAD, a umro je u Baltimoru 1899. godine.

Reference[уреди]

  1. Basil Kahan: Ottmar Mergenthaler: The Man and his Machine : A Biographical Appreciation of the Inventor on His Centennial. Oak Knoll Press, New Castle (DE), 1999. ISBN 978-1-58456-007-4.

Spoljašnje veze[уреди]