Прајд ФЦ

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са PRIDE FC)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Прајд ФЦ, (енгл. PRIDE FC, PRIDE Fighting Championships), је организација борби мешовитих борилачких вештина. Седиште организације је у Јапану.

Прве борбе у Прајд ФЦ почеле су 1997. године у Токију, Јапану. То прво такмичење привукло је око 47.000 гледаоца у саму арену. Фаворити су били врховни борци Нобхико Такада и Риксон Грасије, задњи борац бразилског џијуџицуа. Власник организације била је Kakutougi Revolution Spirits, данас звана Dream Stage Entertainment. Такмичења су привукле толику пажњу медија, да је омогућило даљу промоцију и наставак рада организације.

Први Прајд гран при (PRIDE Grand Prix) је одржан 2000. године и ту су се борци борили за светско првенство у турниру без тежинских категорија. Турнир је започео са 16 борби у првој рунди, у другој рунди су се онда срели победници, те се даље борило до победника турнира.

Године 2002. дошло је до удружења Прајд ФЦ са К-1 (организацијом кик бокса) и организован је највећи борилачки турнир под називом Shockwave/Dynamite. Прва Прајд-турнир изван Јапана одржан је 2006. године у Лас Вегас у САД.

За разлику од других сличних турнира, као нпр. борбе у кавезу у УФЦ (UFC) из САД, у Прајду се воде борбе у обичном бокс рингу. Борбе трају обично 3 рунде, прва 10 минута, следеће две по 5 минута. Тежинске категорије не постоје, сваки борац може да се такмичи са било којим другим борцем. Нису дозвољени ударци главом, ударци у гениталије, у очи, грло, леђа и позадину главе.

Данашње звезде Прајд-турнира су Рус Фјодор Јемељаненко (самбо) и Бразилац Вандерлај Силва (бразилски џијуџицу), са простора бивше Југославије најпознатији борац је Хрват Мирко Филиповић.

За 2007. годину Прајд организација планира да се естабилира у САД, те ће неколико турнира да се одрже у Америци.

Спољашње везе[уреди]