Пређи на садржај

Primarna baterija

С Википедије, слободне енциклопедије
Različite standardne veličine primarnih ćelija. Sa leve strane: 4,5V višećelijska baterija, D, C, AA, AAA, AAAA, A23, 9V višećelijska baterija, (gore) LR44, (dole) CR2032

Primarna baterija ili primarna ćelija je baterija (galvanska ćelija) koja je dizajnirana da se jednom upotrebi i odbaci, i nije punjiva za razliku od sekundarne ćelije (punjiva baterija). Uopšteno govoreći, elektrohemijska reakcija koja se dešava u ćeliji nije reverzibilna, što čini ćeliju nepunljivom. Kako se koristi primarna ćelija, hemijske reakcije u bateriji troše hemikalije koje stvaraju energiju; kada ih nema, baterija prestaje da proizvodi struju. Nasuprot tome, u sekundarnoj ćeliji, reakcija se može preokrenuti pokretanjem struje u ćeliji sa punjačem baterije da bi se ponovo napunila, regenerišući hemijske reaktante. Primarne ćelije su napravljene u nizu standardnih veličina za napajanje malih kućnih aparata kao što su baterijske lampe i prenosivi radio.

Primarne baterije čine oko 90% tržišta baterija vrednog 50 milijardi dolara, ali sekundarne baterije zadobijaju udeo na tržištu. Oko 15 milijardi primarnih baterija se svake godine baci širom sveta, a praktično sve završe na deponijama. Zbog toksičnih teških metala, jakih kiselina i alkalija koje sadrže, baterije su opasan otpad. Većina opština ih klasifikuje kao takve i zahtevaju odvojeno odlaganje. Energija potrebna za proizvodnju baterije je oko 50 puta veća od energije koju ona sadrži.[1][2][3][4] Zbog visokog sadržaja zagađivača u poređenju sa malim energetskim sadržajem, primarna baterija se smatra rasipnom tehnologijom koja nije prihvatljiva za životnu sredinu. Uglavnom zbog povećane prodaje bežičnih uređaja i bežičnih alata koji se ne mogu ekonomično napajati primarnim baterijama i dolaze sa integralnim punjivim baterijama, industrija sekundarnih baterija beleži visok rast i polako zamenjuje primarnu bateriju u vrhunskim proizvodima.

  1. ^ Hill, Marquita K. (2004). Understanding Environmental Pollution: A PrimerНеопходна слободна регистрација. Cambridge University Press. стр. 274. ISBN 0521527260. „battery energy 50 times environment pollution. 
  2. ^ Watts, John (2006). Gcse Edexcel Science. Letts and Lonsdale. стр. 63. ISBN 1905129637. 
  3. ^ Wastebusters (2013). The Green Office Manual: A Guide to Responsible Practice. Routledge. стр. 96. ISBN 978-1134197989. 
  4. ^ Danaher, Kevin; Biggs, Shannon; Mark, Jason (2016). Building the Green Economy: Success Stories from the Grassroots. Routledge. стр. 199. ISBN 978-1317262923. 

Spoljašnje veze

[уреди | уреди извор]