Pro Evolution Soccer

С Википедије, слободне енциклопедије
Pro Evolution Soccer
Pro Evolution Soccer
Девелопер(и)Конами
Издавач(и)Конами
ПлатформеАндроид, iOS, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Нинтендо, Wii, Windows, Xbox One, Xbox 360
Жанр(ови)Спортска игра

e-football Pro Evolution Soccer представља серију фудбалских видео-игара које се сваке године развијају и објављују, почевши од 2001. године. Главни издавач и девелопер серијала је јапанска компанија Конами. Састоји се од осамнаест главних наслова и неколико спин-оф наслова, а доступна је на многим различитим платформама. ПЕС је континуирано постао критички и комерцијални успех.

Серија Pro Evolution Soccer такође је доступна у е-спорту. ПЕС Лига је званично светско првенство које се одржава сваке године од 2010. ПЕС Лига садржи турнир појединаца (1v1) и од 2018. екипни турнир (3v3).

У фудбалским круговима, Pro Evolution Soccer има дугогодишње ривалство са ФИФА-ом.[1] Као и код ФИФА-е, ПЕС омогућава играчима да сами изводе своје јединствене прославе при постизању поготка. Наведена као једна од најпродаванијих франшиза за видео-игре, ПЕС је продат у више од100 милиона примерака.[2]

  1. ^ „A league of their own: six of the best football video games”. The Guardian. Приступљено 19. 10. 2018. 
  2. ^ Michael, Elvis. „Konami Celebrates 100 Million Pro Evolution Soccer Sales with New Competition and Game Updates”. PlayStation Lifestyle. Приступљено 18. 5. 2018.