Pro Evolution Soccer

С Википедије, слободне енциклопедије
Pro Evolution Soccer
Лого серијала Pro Evolutin Soccer.png
Pro Evolution Soccer
Девелопер(и)Конами
Издавач(и)Конами
ПлатформеАндроид, iOS, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Нинтендо, Wii, Windows, Xbox One, Xbox 360
Жанр(ови)Спортска игра

e-football Pro Evolution Soccer представља серију фудбалских видео-игара које се сваке године развијају и објављују, почевши од 2001. године. Главни издавач и девелопер серијала је јапанска компанија Конами. Састоји се од осамнаест главних наслова и неколико спин-оф наслова, а доступна је на многим различитим платформама. ПЕС је континуирано постао критички и комерцијални успех.

Серија Pro Evolution Soccer такође је доступна у е-спорту. ПЕС Лига је званично светско првенство које се одржава сваке године од 2010. ПЕС Лига садржи турнир појединаца (1v1) и од 2018. екипни турнир (3v3).

У фудбалским круговима, Pro Evolution Soccer има дугогодишње ривалство са ФИФА-ом.[1] Као и код ФИФА-е, ПЕС омогућава играчима да сами изводе своје јединствене прославе при постизању поготка. Наведена као једна од најпродаванијих франшиза за видео-игре, ПЕС је продат у више од100 милиона примерака.[2]

  1. ^ „A league of their own: six of the best football video games”. The Guardian. Приступљено 19. 10. 2018. 
  2. ^ Michael, Elvis. „Konami Celebrates 100 Million Pro Evolution Soccer Sales with New Competition and Game Updates”. PlayStation Lifestyle. Приступљено 18. 5. 2018.