Protokol za komunikaciju

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Mrežni protokol je specifikacija za standardizovane pakete podataka koji omogućavaju razmenu informacija među mrežama. Protokol predstavlja skup pravila i konvencija za slanje informacija preko mreže. Protokoli se mogu selektivno dodavati i uklanjati na svim mrežnim i interfejsima na serveru. Paketi informacija kreću se uz stek protokola, niz njega, kao i kroz medijume za prenos.

Definicija mrežnog protokola[уреди]

Protokol definiše format i redosled poruka koje se razmenjuju između dva ili više komunikacionih entiteta, kao i akcije koje se preduzimaju prilikom predaje ili prijema poruke ili nekog drugog događaja.

Svakom aktivnošću na Internetu koja podrazumeva komunikaciju dva ili više udaljenih entiteta upravlja protokol. Na primer: protokoli u ruterima određuju putanju paketa od njegovog izvora do odredišta, protokol za kontrolu zagušenja saobraćaja u krajnjim sistemima kontroliše brzinu prenosa paketa između pošiljaoca i primaoca itd. Ovladavanje oblašću umrežavanja računara praktično bi se moglo poistovetiti sa razumevanjem svih aspekata mrežnih protokola.

Internet protokol stek[уреди]

Vidi još[уреди]

Reference[уреди]

  • Umrežavanje računara od vrha ka dnu sa Internetom u fokusu, J.F. Kurose, Keith W. Ross, RAF-CET, 2005

Spoljašnje veze[уреди]