PyCharm

С Википедије, слободне енциклопедије
PyCharm
PyCharm 4.5.1 на Ubuntu MATE
PyCharm 4.5.1 на Ubuntu MATE
Програмер(и)JetBrains
Прво издањејул 2010
Стабилно издање
Написан уЈава, Пајтон
Оперативни системУнакрсна платформа
ТипИнтегрисано развојно окружење
ЛиценцаПрофесионално издање: Власништво
Друштвено издање: Apache лиценца
Веб-сајтwww.jetbrains.com/pycharm/

PyCharm je интегрисано развојно окружење (ИРО) се користи за програмирање у Пајтону. Пружа анализу кода, графички дебагер, интегрисану јединица тастера, интеграцију са верзијом контролног система и подржава веб развој са Ђангом. PyCharm је програмирала чешка компанија JetBrains

То је унакрсна платформа која ради на Виндоусу, Mac OS X и Линукс. PyCharm има професионално издање, објављено под власничком лиценцом и издањем заједнице које је објављено под Apache лиценцом. PyCharm издање које је објавила заједница је мање обимно него професионално издање.

Функције[уреди | уреди извор]

  • Помоћ кодирања и анализе, са завршавањем кода, истицање синтаксе и грешке, линтер интеграција, и брзе поправке.
  • Навигација пројекта и кода: специјализована преглед пројеката, преглед структура фајла и брзо скакање између класа фајлова, метода и употреба.
  • Пајтон рефакторисање: садржи преименовање, методу вађења, представљање променљиве, представљање константне, подизање, спуштање и други.

Историја[уреди | уреди извор]

PyCharm је пуштен на тржиште од ИРО-а фокусираних на пајтон да се такмичи са Еклипсовим PyDevom или са више фокусиранаим ActiveState-овим Комодо ИРО-м.

Бета верзија производа је објављен у јулу 2010. године, са 1.0 који стиже 3 месеца касније. Верзија 2.0 је објављена 13. децембра 2011. године, верзија 3.0 је објављена 24. септембра 2013. године, и верзија 4.0 је објављена 19. новембра 2014. године.

PyCharm издање заједнице, верзија отвореног кода PyCharm-а, постала је доступна 22. октобра 2013.[1]

Лиценцирање[уреди | уреди извор]

PyCharm професионално издање има неколико опција лиценце, које има исту функционалност софтвера и разлику у њиховој цени и условима коришћења.

PyCharm професионално издање је бесплатан пројект отвореног кода и за неке образовне сврхе. Ту је и академик дозвола, која је дисконтована за друге едукативне сврхе.

PyCharm издање заједнице је дистрибуирано под Apache 2 дозволом. Изворни код је доступан на GitHub-у.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]