Sem Hjuan

С Википедије, слободне енциклопедије

Sem Roland Hjuan je škotski glumac, producent, autor i preduzetnik. Sem Hjuan, rođen je 30. aprila 1980. godine u Balmaklelanu u Škotskoj. Poznat je po glavnoj ulozi Džejmija Frejzera u Starz istorijskoj drami serijala „Tuđinka" (2014. do danas), za koju je dobio Nagradu za omiljenu kablovsku naučno-fantastičnu TV ulogu, kao i nominaciju za Izbor kritičara za najboljeg glumca u drama serijalu. Hjuan je takođe glumeo u filmovima, kao sto je špjunska komedija, „Špijun koji me je ostavio" i herojski akcionom filmu Bladšot (2020). Među svim brojnim ulogama, nominovan je za Lorens Olivije nagradu za najperspektivnijeg glumca za njegove uloge u „Udaljeno ostrvo", izveden u Kraljevskom  dvorskom teataru .[1]

Priznanja[уреди | уреди извор]

Hjuan je dobio počasni doktorat "u znak priznanja za izuzetan doprinos glumi i dobrotvornim poduhvatima" Univerzitet u Stirlingu u junu 2019. godine. Njegov drugi počasni doktorat u znak priznanja za umetnički uspeh i dobrotvorni rad dodelio je Univerzitet u Glazgovu u julu 2019. godine. Hjuan i njegov kolega Grejem Mektaviš iz serijala „Tuđinka" zajedno su napisali Clanlands: viski, ratovanje i škotska avantura kao nijedna druga[2], koje su stigle na 1. mesto na listi najprodavanijih knjiga Njujork tajms bestseleri, kao i za publikovanje i e-knjiga nefantazija u novembru 2020. godine.[3] Sa Grejemom je za Straz snima serijal „Men in Kilts:Road with Sam and Graham".

Takođe je osnivač i grupe "My peak challenge" koja prezentuje zdrav život I bavljenje sportom, a 2020. godine je pokrenuo sopstveni biznis brend viskija "Sassenah" .

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wakim, Marielle (7 April 2016). "Sam Heughan On Upstaging Michael Fassbender and Ditching His Job in London for an Audition in L.A. Los Angeles Magazine". Los Angeles Magazine. Retrieved 23 April 2019.
  2. ^ Clanlands. 4 May 2020.
  3. ^ "Combined Print & E-Book Nonfiction - Best Sellers - The New York Times". The New York Times. ISSN 0362-4331. Retrieved 13 November 2020.