Siroče (film)

С Википедије, слободне енциклопедије
Za jugoslovenski TV film iz 1978, pogledajte Siroče (TV film).
Siroče
Сироче (филм).jpg
Poster za film
Izvorni naslovOrphan
Žanrpsihološki horor
triler
RežijaŽaume Kulet-Sera
Glavne ulogeVera Farmiga
Piter Sarsgard
Izabel Ferman
Džimi Benet
MuzikaDžon Otman
Izdavačka kućaWarner Bros
Godina2009.
Trajanje123
ZemljaSAD
Jezikengleski
Zaradadolara78,337,373
Veb-sajtorphan-movie.warnerbros.com
IMDb veza

Siroče (engl. Orphan) je američki psihološki horor i triler, snimljen 2009. godine glavne uloge tumače Vera Farmiga, Piter Sarsgard i Izabel Ferman.

Sinopsis[уреди | уреди извор]

Applications-multimedia.svgUPOZORENJE: Slede detalji zapleta ili kompletan opis filma!

Kejt Kolman (Vera Farmiga) i njen suprug Džon (Piter Sarsgard), izgubili su treće dete pri rođenju, pa zbog toga Kejt često traži utehu u alkoholu. Njihova prva deca se zovu Danijel (Džimi Benet) i Maks (Arijana Endžinir), koja je gluvonema. Zbog izgubljenog deteta, Džon i Kejt odluče da usvoje Ester (Izabel Ferman), 9-godišnju rusku devojčicu, iz lokalnog sirotišta. Ubrzo nakon dolaska u kuću Kolmanovih, Ester se počinje čudno ponašati a Kejt počinje sve više sumnjati u nju. Devojčica pokazuje veće interese za seks nego za stvari za decu njenih godina. Jednog dana ispred škole, kada Kejt razgovara sa sestrom Abigejl, načelnicom lokalnog sirotišta, Ester iskoristi Kejtinu nepažnju i pokrene auto da ide unazad, te da Maks nastrada. Ester ovog puta iskoristi Kejtinu nepažnju i ubija sestru Abigejl čekićem. Kejt posumnja da je Ester ovde umešala prste, čak se požali i Džonu, ali on joj neveruje. Kad naveče, njih dvoje budu razgovarali, Maks odgore prisluškuje njihov razgovor, a Ester joj se približi i zapreti joj, da ako kaže roditeljima za pokretanje automobila i smrt sestre Abigejl, da će joj ubiti majku.

Te iste večeri Danijel i Maks, se zaključaju u sobu, da bi izmislili plan kako uništiti Ester, a njihov razgovor ona prisluškuje. Sledećeg dana, dok je Kejt odlučna saznati ko je Ester, Danijel se igra u kućici na drvetu, a tamo upadne Ester, zapali kućicu, istrči napolje, dok se mali Danijel jedva izvuče iz nje, padne s visine i doživljava nezgodan pad na glavu. Kejt ovo začuje a i Maks uvidi, šta se dešava. Danijela zatim odvedu u bolnicu. Ester ode u sobu gde je on i počinje ga gušiti jastukom. Maks oseća nesreću, pa zove majku, u sobu gde je Danijel a tamo ga zatiču skoro mrtvog. Kejt shvati da je Ester umešala prste i grubo je napadne u hodniku bolnice, ali lekari joj daju inekciju za smirenje. Džon zatim odvodi decu kući.

I dok Kejt leži u bolnici, njene sumnje su se ostvarile. Stižu nalazi o Ester, koji utvrđuju da je ona 33-godišnjakinja, zvana Lena Klajmer, koja trpi hipopituitarizmom, retkim hormonalnim poremećajem, da samo izgleda kao da je 9-godišnja devojčica i da je bila jedna od najtežih slučajeva, a čak i odgovorna za sedam ubistava, uključujući i sve članove porodice, koja ju je prisvojila u Estoniji, jer otac te porodice nije hteo da joj ispuni određene seksualne usluge. Doktor Vera, koji informiše Kejt u vezi Ester, kaže da je Lena jako nasilna i da Džon mora da pobegne s decom iz kuće. Kejt uznemirena, velikom brzinom vozi automobil kući, a za to vreme Ester skida svoje lažne maske sa sebe, odlučna se pokazati. Zateče pijanog Džona u dnevnom boravku, odlučna ga ubiti. Ipak napusti boravak, a Džon čuvši nekakve glasove, upućuje se u podrum a tamo ga ona ubija. Maks je vidi, poče bežati a u kuću s automobilom upada Kejt, koja već zateče mrtvog Džona. Zatim se upućuje na krov kuće a Maks se krije u stakleniku, gde je Lena pronalazi, a u tom trenu u staklenik upada Kejt. Dolazi policija, ali Lena ne odustaje. Zateče Kejt i Maks, u blizini ledenog jezerceta. Kejt i Lena se bore a Maks uzima pištoj, greškom puca u led na vodi, a Lena i Kejt vode vodenu borbu. Kejt izlazi živa iz borbe, kad još jednom udari Lenu, natrag u jezero, ona se krvava utapa. Maks i Kejt su pobedile Lenu a nedaleko jezerceta ih već čeka policija.

Uloge[уреди | уреди извор]

Glumac Uloga
Vera Farmiga Kejt Kolman
Piter Sarsgard Džon Kolman
Izabel Ferman Ester, Lena Klajmer
Arijana Endžinir Maks Kolman
Džimi Benet Danijel Kolman
Si-Si-Ejč Paunder sestra Abigejl

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]