Пређи на садржај

Spomenici kulture MI SANU

С Википедије, слободне енциклопедије
Ostaci manastira Presvete Bogorodice u Kuršumliji

Spomenici kulture Matematičkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti (Spomenici kulture MI SANU) je veb prezentacija koja predstavlja elektronski katalog spomenika kulture na teritoriji Republike Srbije i zbirku odgovarajuće digitalizovane dokumentacije.

Prvi projekti posvećeni problemu digitalizacije kulturnih dobara u Srbiji su pokrenuti 90tih godina 20. veka. U slobodnoj enciklopediji Vikipediji se, na primer, kao prvi projekat digitalizacije srpske kulture pominje projekat Rastko, pokrenut 1997. godine kao neprofitni i nezavisni izdavački i kulturni poduhvat.[1] Istoričar Slobodan Mandić pak svedoči da je prvi projekat digitalizacije nacionalne baštine pod imenom Pandora pokrenut 1995. godine i to kao rezultat međuinstitucionalne saradnje Arheološkog i Matematičkog instituta SANU.[2] Treba, međutim, imati na umu da se u ovom ranom periodu još uvek ne može govoriti o sistematskoj digitalizaciji kulturne i naučne građe. Značajan korak u tom pravcu učinjen je 2002. godine, kada je osnovan Nacionalni centar za digitalizaciju, koji je, kao nezvanična nacionalna platforma za digitalizaciju kulturnog i naučnog nasleđa, okupio više javnih institucija, ostvario međunarodnu saradnju, dao prve predloge standarda i bio učesnik više projekata digitalizacije. Rezultat rada Centra i podrške države bio je podstrek kulturnim, obrazovnim i naučnim institucijama da obrazuju svoje digitalne biblioteke i zbirke.

Danas je digitalizacija kulturnog nasleđa definisana kao jedan od prioriteta Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.[3] Digitalizacija spomeničkog nasleđa u Srbiji razvija se kao deo digitalizacije kulturnog nasleđa uopšte. Godine 2002, u želji da širu javnost ukratko, jasno i potpuno upoznaju sa istorijom, arheologijom, umetnošću, tradicijom i prirodnim lepotama Srbije, grupa entuzijasta okupljenih oko Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Arheološkog i Matematičkog instituta SANU, pokreće incijativu da se njeni spomenici i lokaliteti digitalizuju u okviru jednog elektronskog kataloga sa online aplikacijom. Sama incijativa je u startu bila otežana činjenicom da zvanične nacionalne strategije i standardi posvećeni pitanju digitalizacije nepokretnih kulturnih dobara nisu postojali, pa su sa jedne strane korišćeni predlozi standarda stranih incijativa (npr. International Council on Monuments and Sites, ICOMOS), a sa druge strane oslonac je nađen u ranijem znanju i iskustvu. Rezultat incijative je kreiranje veb prezentacije Spomenici kulture MI SANU, koja danas sadrži zapise oko 1350 nepokretnih kulturnih dobara.

Prezentacija Spomenici kulture MI SANU sadrži zapise oko 1350 nepokretnih kulturnih dobara od velikog i izuzetnog značaja na teritoriji Srbije. Svaki zapis, pored tekstualnog opisa spomenika na srpskom i engleskom jeziku, sadrži podatke o kategorizaciji, lokaciji (uključujući i GSP koordinate), kao i prateće dokumente u digitalnom obliku. Cilj prezentacije je da se deo nacionalnog nasleđa koji do sada uglavnom nije bio prezentovan u svom digitalnom obliku, učini dostupnim javnosti na jedan prijemčiv i zanimljiv način.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „[Projekat Rastko] O projektu”. www.rastko.rs. Приступљено 11. 5. 2024. 
  2. ^ Slobodan, Mandić,. „Kompjuterizacija i istoriografija 1995 - 2005”. elibrary.matf.bg.ac.rs (на језику: српски). Приступљено 11. 5. 2024. 
  3. ^ „Sektor za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju”. www.kultura.gov.rs (на језику: српски). Приступљено 11. 5. 2024.