Sweave

С Википедије, слободне енциклопедије

Sweave је потпрограм у статистичком програмском језику R који омогућава интеграцију Р кода у LaTeX или LyX докуменатима. Циљ је "креирање динамичких извештаја, који се могу аутоматски ажурирати уколико се промене податаци или анализе".[1]

Анализа података се врши у тренутку писања извештаја, тачније, у тренутку састављања Sweave код са Sweave (тј., у суштини са Р) а потом са LaTeX. Ово може олакшати стварање ажурираног извештаја за аутора.

Зато што су Sweave фајлови заједно са свим спољашњим Р подацима који би могли да се набављају од њих и датотека са подацима садржи све информације потребне да се врати на анализу података. Sweave има потенцијал да направи истраживање транспарентније и репродукованије другима.[2] Међутим, ово је само случај када аутор чини Р податке и Sweave код доступим. Ако аутор само објављује његов PDF резултат документа или штампане верзије, извештај креиран помоћу Sweave није више транспарентан или репродукован у истом извештају.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Leisch, Friedrich (2002). „Sweave, Part I: Mixing R and LaTeX: A short introduction to the Sweave file format and corresponding R functions” (PDF). R News. 2 (3): 28—31. Приступљено 22. 01. 2012. 
  2. ^ Pineda-Krch, Mario (17. 01. 2011). „The Joy of Sweave – A Beginner’s Guide to Reproducible Research with Sweave” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 10. 09. 2011. г. Приступљено 22. 1. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]