Пређи на садржај

Корисник:Ilijaptc

С Википедије, слободне енциклопедије
Tom Klancis Rejbov Siks Sidž
Logo poznate video igre
Developer(i)Ubisoft Montreal
Izdavač(i)Ubisoft
PlatformeMajkrosoft Vindous, PlejStejšn 4, Iksboks vun
Izlazak1. decembar 2015.
Žanr(ovi)Taktička pucacina
ModifikacijeVišekorisnička
Režiser(i)Xavier Marquis
Producent(i)Sébastien Labbé
Dizajner(i)Daniel Drapeau
UmetniciPo Yuen Kenny Lam
PisciLi Kuo
Kompozitor(i)Daniel Drapeau
Način kontroleTastatura i računarski miš

Tom Klancis Rejbov Siks Sidž[уреди | уреди извор]

Tom Klancis Rejbov Siks Sidž (često skraćeno na Rainbov Sik Siege) je onlajn taktička pucačka video igra koju je razvio Ubisoft Montreal i objavio Ubisoft. Objavljen je širom sveta za Mikrosoft vindovs, Plej stejsn 4 i iks boks 1. decembra 2015. Igra naglašava uništavanje životne sredine i saradnju između igrača. Svaki igrač preuzima kontrolu nad napadačem ili braniocem u različitim načinima igre, kao što je spašavanje talaca, uništavanje bombe i preuzimanje kontrole nad tačkom hvatanja. Naslov nema kampanju, ali sadrži niz kratkih misija koje se mogu igrati solo. Ove misije imaju labavu priču, fokusirajući se na regrute koji prolaze kroz obuku kako bi ih pripremili za buduće susrete sa belim maskama, terorističkom grupom koja ugrožava sigurnost svijeta.

To je ulazak u seriju Tom Klancis Rejbov Siks i naslednik Rainbov 6: Patriotsa Tom Clancija, taktičkog strelca koji je imao veći fokus na narativu. Međutim, Patriots je na kraju otkazan zbog tehničkih nedostataka, a tim je odlučio da ponovo pokrene franšizu. Tim je procenio jezgro franšize Rainbov Siks i verovao da je dopuštanje igračima da glume vrhunske protuterorističke operativce širom sveta najviše odgovaralo toj igri. Da bi se stvorile autentične situacije opsade, tim je konsultovao stvarne jedinice za borbu protiv terorizma i pogledao primere stvarnih opsada. Pokreće AnvilNekst 2.0, a igra koristi i Ubisoftovu RealBlest tehnologiju za stvaranje destruktivnih okruženja.[1]

Igra[уреди | уреди извор]

Tom Klancis Rejbov Siks Sidž je pucačina u prvom licu, u kojoj igrači koriste mnogo različitih operatera iz Rainbov tima. Različiti operatori imaju različite nacionalnosti, oružje i gadžete [2]. Igra ima asimetričnu strukturu gde timovi nisu uvek izbalansirani u svojim mogućnostima izbora [3]. Osnovne jedinice za borbu protiv terorizma (CTU) koje su na raspolaganju su američki tim za spasavanje talaca (koji se u igri zove FBI SVAT), britanski SAS, nemački GSG-9, ruski Spetsnaz i francuski GIGN, svaki od koja ima četiri operatera po jedinici podeljena između napadača i branitelja (druge jedinice su kasnije dodane kroz sadržaj za preuzimanje, vidi ispod). Igrači takođe imaju pristup "Recruit" operateru koji može da bira između fleksibilnijeg asortimana opreme na račun posedovanja jedinstvenog gadzeta ili sposobnosti da prilagodi svoje oružje. Igrači mogu izabrati bilo kog operatera iz bilo koje jedinice koja brani ili napada prije početka runde, birajući bodove kao i privitke na svojim pištoljima, ali ne smiju mijenjati svoj izbor nakon početka runde. Prodavnica u igri omogućava igračima da kupuju operatore ili kozmetiku koristeći valutu u igri, "Renovn", koja se dobija na kraju mečeva od akcija koje se izvode u igri. Različiti načini igranja nagrađeni su različitim brzinama, sa rangiranim mečevima koje nude najveći rejting multiplikativni potencijal po meču. Na poznatu stopu dobitka može uticati i dodavanje "pojačivača" koji daju igračima 100% povećanje svih poznatih rezultata u 24 sata u realnom vremenu. Vrhunska valuta poznata kao "R6 krediti" takođe se može kupiti koristeći realnu valutu da bi operateri bili brži u igri ili drugim kozmetičkim proizvodima. [4]

U online mečevima, kada runda počinje, napadači biraju jednu od nekoliko pozicija iz kojih će lansirati svoj napad, dok branitelji rade isto od čega će se braniti. Tada će započeti pripremni period od jedne minute, u kojem će napadači dobiti kontrolu nad bespilotnim letjelicama na tocčovima kako bi pregledali mapu u potrazi za neprijateljskim operaterima, zamkama i defanzivnim postavkama, kao i cilj [5], opozicija uspostavlja svoju odbranu. [6] Branioci takođe mogu da podignu barikade koje se mogu uništiti i ojačane zidove kako bi ih učinili neuništivim za većinu municije, osim ako je odgovarajući operater, kao što su Hibana, Termit i Mavrik, ne uništi. Mape u igri su dizajnirane tako da podstiču borbu u bliskoj četvrti, a igrači ne mogu da se vrate do kraja runde. Igrači koji su ubijeni od strane protivnika mogu ući u "mod podrške", što im omogućava da pristupe kamerama dronova i sigurnosnim kamerama, tako da mogu nastaviti doprinositi svom timu informišući ih o mestima i aktivnostima protivnika. Mečevi traju samo četiri minuta za kežual i tri minuta za rangirani. Timski rad i saradnja se podstiču u opsadi, a igrači moraju da iskoriste svoje različite sposobnosti kako bi završili cilj i porazili neprijateljsku ekipu. Komunikacija između igrača je takođe veoma ohrabrena. Igra takođe ima režim gledanja, koji omogućava igračima da posmatraju meč iz različitih uglova.

Igra ima veliki naglasak na uništavanju životne sredine koristeći proceduralni sistem uništavanja. Igrači mogu slomiti strukture tako što će postaviti na njih eksploziv, ili spaliti zidove kako bi napravili rupe od metaka. Igrači mogu dobiti taktičke prednosti kroz uništavanje okoline, a sistem ima za cilj da ohrabri igrače da koriste kreativnost i strategiju. Prikazan je sistem probijanja metaka, u kojem metci koji prolaze kroz strukture manje štete neprijateljima. Pored uništavanja, igrači tima koji se brane mogu takođe postaviti ograničen broj teških fortifikacija na zidovima i pokretne štitove oko njih radi zaštite; oni se mogu uništiti probijanjem eksploziva ili upotrebom specifičnih operatera kao što je termit. Da bi zaustavili napredovanje napadača, branioci mogu postaviti zamke kao što su bodljikava žica i eksplozivne laserske zamke svuda po mapi. Vertikalni prostor je ključni element igre u mapama igre: igrači mogu uništiti plafone i podove koristeći punjenja i mogu zaskočiti neprijatelje tako što će se spuštati kroz prozore. Moćna oružja kao što su granate i napadi na proboj su dragoceni, jer se u krugu mogu koristiti samo ograničeni brojevi.

Modeli[уреди | уреди извор]

Na lansiranju, igra je sadržavala 11 mapa i 5 različitih načina igranja koji su obuhvaćali PVE i PVP. Sa sadržajem koji se može preuzeti (DLC) objavljen je nakon lansiranja sa još četiri mape iz prve godine i tri mape iz druge godine - trenutno postoji 19 mapa koje se mogu reproducirati sa još jednim planom za objavljivanje do decembra 2018. Režimi igranja uključuju:

  • Taoc: kompetitivni multiplaier mod, u kojem napadači moraju izvući taoca od branitelja, dok branioci moraju da spreče da se to desi ili eliminisanjem napadačkog tima ili uspešnom odbranom taoca dok ne istekne vreme. Sekundarni način pobede može da se desi ako napadački ili odbrani tim slučajno ošteti taoca, uzrokujući da talac "padne"; ako protivnička ekipa može da spreči oživljavanje taoca, a talac krvari i umre, oni će pobediti u rundi.
  • Bomba: kompetitivni multiplaier mod, u kojem su napadači zaduženi za lociranje i uništavanje jedne od dvije bombe. Branioci moraju da zaustave napadače tako što će ih sve pobiti ili uništiti. Ako su svi napadači ubijeni nakon što je postavljen defuser, defuser mora biti uništen zbog pobjede.
  • Sigurna zona: kompetitivni multiplaier mod, u kojem branioci moraju zaštititi sobu sa biohazardnim kontejnerom, dok napadači moraju da se bore i osiguraju. Meč se završava kada svi igrači iz jedne ekipe budu ubijeni ili kada se napadači osiguraju od strane napadača kada nema igrača u sobi.
  • Taktički realizam: varijacija standardnih kompetitivnih modova za više igrača, dodana sa izdavanjem operacije Skull Rain DLC. Režim igre ima jači naglasak na realizmu i timskom radu, uklanjanju većine hed-up elemenata (HUD), sposobnosti da se obeleže protivnici i sposobnosti da se konture timova vide kroz zidove, a takođe i dodavanje realističnog izgleda sistem za upravljanje municijom. [23] Ovaj mod više nije u igri, ali neki aspekti su u drugim režimima za više igrača.
  • Teroristički lov: solo ili kooperativni multiplaier mod za do pet igrača. Igrači preuzimaju ulogu napadača ili branitelja i moraju se boriti protiv talasa neprijatelja pod kontrolom umjetne inteligencije na različitim načinima kao što su bomba, talac ili eliminacija (klasični teroristički lov).
  • Situacije: najznačajnija pojedinačna komponenta igre, sa 10 solo i 1 kooperantskih multiplaier misija koje služe kao uvodni i interaktivni tutorijali mehanike igre.

Podesavanja[уреди | уреди извор]

Tri godine nakon deaktivacije Reinbov programa, dolazi do ponovnog oživljavanja terorističkih aktivnosti, pri čemu je Bela maska najistaknutija. Ciljevi terorista su nepoznati, ali izazivaju haos širom sveta. Da bi se suprotstavio toj rastućoj pretnji, program je ponovno aktiviran od strane novog lidera koji je jednostavno poznat kao Šest (izrazio ga je Angela Baset). Šest okuplja grupu operativaca specijalnih snaga iz različitih zemalja kako bi se suočili sa belim maskama i borili se protiv njih. Regruti prolaze kroz višestruke vežbe kako bi ih pripremili za buduće susrete s belim maskama, obuku za spašavanje talaca i odlaganje bombi. Na kraju, bele maske pokreću hemijski napad na univerzitet (zove se Univerzitet Bartlet), a regruti se šalju da razoružaju bombe i eliminišu prisustvo neprijatelja. Operacija je ogroman uspeh, iako ima žrtava. Priča se završava sa šestom potvrdom da je reaktivacija Tima Rainbova najbolji i jedini izbor u vremenu ispunjenom rizicima i nesigurnostima. Tim Rainbov je spreman za svoju sledeću misiju - da lovi vođu svog neprijatelja - i spremni su da zaštite i odbrane svoju naciju od terorista.

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена
  1. ^ „Rainbow Six Siege player count tops 40 million”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  2. ^ McWhertor, Michael (2015-06-04). „Meet Rainbow Six Siege's FBI SWAT operators”. Polygon. Приступљено 2019-05-17. 
  3. ^ Cowen, Nick (2014-06-13). „E3 2014: Rainbow Six Siege preview”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2019-05-17. 
  4. ^ „Information about Renown and R6 credits”. support.ubi.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  5. ^ „Rainbow Six Siege alpha impressions”. VideoGamer.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  6. ^ Davenport, James (2015-12-04). „Seven things I wish I’d known before starting Rainbow Six Siege”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17.