ZX Interface 2

Из Википедије, слободне енциклопедије
ZX Interface 2

ZX Interface 2 је интерфејс за рачунар ZX Spectrum, произведен од стране Sinclair Research Ltd септембра 1983. године. Интерфејс омогућава да се на спектрум прикључе до два џојстика, а омогућено је и преикључивање ROM кертриџа.

Интерфејс се прикључивао на спектрумов порт за проширења или на ZX Interface I уколико је исти био у употреби. Постојала је могућност прикључивања штампача ZX Printer .

Због високе цене уређаја (19,95 фунти), као и због конкуренције на тржишту од стране малих фирми које су нудиле више по нижој цени, овај уређај је повучен из производње већ током наредне (1984) године.

Џојстици[уреди]

џојстик Sinclair SJS1

ZX Interface 2 је донео нови систем повезивања џојстика на рачунар који је омогућавао да се истовремено повежу ова два управљачка уређаја уместо једног, као што је био случај са Kempston интерфејсом. Очитавање података са џојстика се вршило емулацијом притиска тастера на тастатури. Четири смера и ватра су очитавани преко тастера 1-5 за првог и 6-0 за другог играча. Овакав начин очитавања џојстика је касније био познат под именом Sinclair Joystick и коришћен је на рачунарима ZX Spectrum +2 и +3.

ROM кертриджи[уреди]

Велика предност софтвера на ROM кертриџима је била скоро истовремено учитавање након укључивања рачунара. Међутим, велико ограничење је било у томе да програми на кертриџу нису моги бити дужи од 16 KB, што је аутоматски елиминисало објавивање неких од најбољих видео игара објављених за спектрум. Због високе цене софтвера на кертриџу од скоро 15 фунти, објављено је само 10 наслова, то је било преко 100% скупље од најскупљих игара на касетама.

Назив Издавач Произвођач Датум изласка
Jetpac Ultimate Play The Game Ultimate Play The Game 1983
PSSST Ultimate Play The Game Ultimate Play The Game 1983
Cookie Ultimate Play The Game Ultimate Play The Game 1983
Tranz Am Ultimate Play The Game Ultimate Play The Game 1983
Chess Sinclair Research Psion Software 1983
Backgammon Sinclair Research Psion Software 1983
Hungry Horace Sinclair Research Psion Software 1982
Horace and the Spiders Sinclair Research Psion Software 1983
Planetoids Sinclair Research Psion Software 1982
Space Raiders Sinclair Research Psion Software 1982

Кертриџи су се могли додавати и вадити само док је рачунар био искључен. Вађење или стављање кертриџа је могло да физички оштети рачунар. На самом Interface 2 уређају није постојала никаква заштита од случајног вађења кертриџа из слота.

Мимо ових игара, Sinclair Research је издао и кертриџ са програмом за тестирање спектрумовог хардвера који је написао Др. Јан Логан.

Спољашње везе[уреди]