Zaštita podataka

С Википедије, слободне енциклопедије

Zaštita podataka je skup različitih tehnoloških metoda kojima se digitalni podaci štite tokom procesa digitalnog prenosa podataka ili digitalne komunikacije. Njihovom primenom se osigurava privatnost kako ličnih, tako i javnih podataka.

Zaštita podataka je neophodna tokom digitalnog prenosa podataka osetljivog sadržaja, kao što su vladina dokumenta, bankovni podaci, dokumenta državnih službi, podaci velikih preduzeća, i sl. Da bi digitalni podaci stigli netaknuti na svoje odredište, tokom prenosa oni moraju biti konstantno zaštićeni od neovlašćenog otkrivanja i pristupa, preusmeravanja i prekida, inspekcije i modifikacije, snimanja i uništenja.

Podaci koji se nalaze na ličnim računarima svih korisnika takođe zahtevaju zaštitu od neovlašćenih upada sa istog ili drugih računara, kao i od napada virusa.

Tehnološke metode zaštite podataka[уреди | уреди извор]

Enkriptovanje podatka[уреди | уреди извор]

Enkriptovanje ili enkripcija podataka je metoda zaštite podataka kojom se šifruju podaci na hard disku i ostalim digitalnim medijima poput SSD diska, USB fleš i dr. memorijskih kartica. Enkripcija podataka se vrši softverski i hardverski.

Sigurnosna kopija podataka - Bekap kopija[уреди | уреди извор]

Sigurnosna ili bekap kopija (engl. backup) podrazumeva kopiju podataka koja se čuva odvojeno od originala. Osim za spasavanje podataka nakon njihovog gubitka, bekap kopije služe i za vraćanje podataka u stariji, neizmenjeni oblik, kada se za tim ukaže potreba.

Sakrivanje podataka[уреди | уреди извор]

Sakrivanje ili maskiranje podataka je proces prikrivanja određenih podataka koji se nalaze u bazama podataka pod određenom nadležnošću. Vrši se u svrhe osiguranja korisničkih informacija osetljivog sadržaja koje ne smeju izaći iz okvira nečije autorizovane okoline.

Uništavanje podataka[уреди | уреди извор]

Uništavanje podataka je metoda kojom se u potpunosti uništavaju svi elektronski podaci na hard disku ili nekom drugom digitalnom mediju kako bi se sprečilo dalje kopiranje podataka nakon što se uređaj prestane koristiti.

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]