Zaštita podataka

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Zaštita podataka je skup različitih tehnoloških metoda kojima se digitalni podaci štite tokom procesa digitalnog prenosa podataka ili digitalne komunikacije. Njihovom primenom se osigurava privatnost kako ličnih, tako i javnih podataka.

Zaštita podataka je neophodna tokom digitalnog prenosa podataka osetljivog sadržaja, kao što su vladina dokumenta, bankovni podaci, dokumenta državnih službi, podaci velikih preduzeća, i sl. Da bi digitalni podaci stigli netaknuti na svoje odredište, tokom prenosa oni moraju biti konstantno zaštićeni od neovlašćenog otkrivanja i pristupa, preusmeravanja i prekida, inspekcije i modifikacije, snimanja i uništenja.

Podaci koji se nalaze na ličnim računarima svih korisnika takođe zahtevaju zaštitu od neovlašćenih upada sa istog ili drugih računara, kao i od napada virusa.

Tehnološke metode zaštite podataka[уреди | уреди извор]

Enkriptovanje podatka[уреди | уреди извор]

Enkriptovanje ili enkripcija podataka je metoda zaštite podataka kojom se šifruju podaci na hard disku i ostalim digitalnim medijima poput SSD diska, USB fleš i dr. memorijskih kartica. Enkripcija podataka se vrši softverski i hardverski.

Sigurnosna kopija podataka - Bekap kopija[уреди | уреди извор]

Sigurnosna ili bekap kopija (engl. backup) podrazumeva kopiju podataka koja se čuva odvojeno od originala. Osim za spasavanje podataka nakon njihovog gubitka, bekap kopije služe i za vraćanje podataka u stariji, neizmenjeni oblik, kada se za tim ukaže potreba.

Sakrivanje podataka[уреди | уреди извор]

Sakrivanje ili maskiranje podataka je proces prikrivanja određenih podataka koji se nalaze u bazama podataka pod određenom nadležnošću. Vrši se u svrhe osiguranja korisničkih informacija osetljivog sadržaja koje ne smeju izaći iz okvira nečije autorizovane okoline.

Uništavanje podataka[уреди | уреди извор]

Uništavanje podataka je metoda kojom se u potpunosti uništavaju svi elektronski podaci na hard disku ili nekom drugom digitalnom mediju kako bi se sprečilo dalje kopiranje podataka nakon što se uređaj prestane koristiti.

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]