Zima veštačke inteligencije

С Википедије, слободне енциклопедије

U istoriji veštačke inteligencije, zima veštačke inteligencije je period smanjenog finansiranja i interesovanja za istraživanje veštačke inteligencije.[1] Ova oblast je doživjela nekoliko ciklusa intenzivnog uspona, praćenih razočarenjem i kritikama, čemu su sledila smanjenja finansiranja, nakon čega je usledilo ponovno interesovanje godinama ili čak decenijama kasnije.

Ovaj termin se prvi put pojavio 1984. godine kao tema javne debate na godišnjem sastanku AAAI (tada nazvane „Američke asocijacije za veštačku inteligenciju“).[2] Rodžer Šank i Marvin Minski — dva vodeća istraživača veštačke inteligencije koji su preživeli „zimu“ 1970-ih — upozorili su poslovnu zajednicu da je entuzijazam za veštačku inteligenciju izmakao kontroli tokom 1980-ih i da će razočaranje sigurno uslediti. Oni su opisali lančanu reakciju, sličnu „nuklearnoj zimi“, koja bi počela pesimizmom u zajednici u pogledu veštačke inteligencije, praćenom pesimizmom u štampi, nakon čega bi usledilo ozbiljno smanjenje finansiranja, nakon čega bi usledio kraj ozbiljnog istraživanja.[2] Tri godine kasnije industrija veštačke inteligencije vredna milijardu dolara počela je da propada.

Došlo je do dve velike zime otprilike 1974–1980 i 1987–2000,[3] i nekoliko manjih epizoda, uključujući sledeće:

Entuzijazam i optimizam u vezi sa veštačkom inteligencijom generalno su porasli od najniže tačke ranih 1990-ih. Počevši od 2012. godine, interesovanje istraživačkih i korporativnih zajednica za veštačku inteligenciju (a posebno za podoblast mašinskog učenja) dovelo je do dramatičnog povećanja finansiranja i investicija, što je dovelo do sadašnjeg (prema podacima iz 2024.) procvata veštačke inteligencije.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ AI Expert Newsletter: W is for Winter Архивирано 9 новембар 2013 на сајту Wayback Machine
  2. ^ а б Crevier 1993, стр. 203.
  3. ^ Different sources use different dates for the AI winter. Consider: (1) Howe 1994: "Lighthill's [1973] report provoked a massive loss of confidence in AI by the academic establishment in the UK (and to a lesser extent in the US). It persisted for a decade ― the so-called '"AI Winter'", (2) Russell & Norvig 2003, стр. 24: "Overall, the AI industry boomed from a few million dollars in 1980 to billions of dollars in 1988. Soon after that came a period called the 'AI Winter'"

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]