Пређи на садржај

Атанасије Солунски

С Википедије, слободне енциклопедије

Атанасије Солунски или Атанасије Кулакијски (грч. Αγιος Αθανασιος Κουλακιωτης) је православни светитељ, новомученик[1].

Биографија

[уреди | уреди извор]

Атанасије је рођен у солунском месту Кулакији, тада у Отоманском царству, данас Халастра, Грчка

Атанасије Солунски
Лични подаци
Место рођењаКулакија, Халастра, Грчка,
Датум смрти8. септембар 1774.
Место смртиСолун,
Световни подаци
Празник8. септембар

. Његов отац Полих је био истакнути грађанин, а он и његова мајка Лулуда били су побожни хришћани. Атанасије је учио у грчкој школи у Солуну код Атанасија Пароског. Касније је отишао у манастиру Ватопед на Светој Гори, где је учио код Панагиотиса Паламе. Након тога одлази у Цариград. Близак је са патријархом Филимоном Александријским. Враћа се на Свету Гору и у родну Кулакију.

Пошто је знао турски и арапски језик, Атанасије је често разговарао са Турцима о вери. Једном је пред њима изговорио муслиманско исповедање вере. Они су одмах објавили да је он тиме примио њихову веру и потурчио се. Иако се Атанасије бранио, они су га одвели судији у Солун, и оклеветали како је он, тобоже, примио ислам. Судија и присутне аге су покушали да Атанасија обећањима и претњама одвоје од Христа. Атанасије је изјавио да је хришћанска вера једино истинита и да једино она даје спасење. Због тога је бачен у тамницу. После неколико дана Атанасије поново је изведен на суд. Поново су тражили да се одрекне хришћанске вере, но мученик је остао чврст и непоколебљив. На крају је обешен 8. септембра 1774 . године. Сахрањен је у близини места Света Параскева. Када је пострадао било му је двадесет пет година[2].

Житије му је саставио преподобни Никодим Агиорит[3].

Православна црква га помиње 8.(21.) септембра.

  1. ^ Παλαμηδά - Ευθυμιάδου, Θεοδώρα. Η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου κατά τον τελευταίο αιώνα της Τουρκοκρατίας (1800 - 1912) (Теза). National Documentation Centre (EKT). 
  2. ^ „Свети новомученик Атанасије Солунски”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-07-16. 
  3. ^ Νοταράς, Ιωάννης. Οι ανατομοπαθολογικές αλλοιώσεις του τένοντα του υπερακανθίου (Теза). National Documentation Centre (EKT).