Пређи на садржај

Лужичка алијанса

С Википедије, слободне енциклопедије
Лужичка алијанса
Lausitzer Allianz
Łužiska Alianca
Łužyska Alianca
ВођаHannes Wilhelm-Kell
Основана26. марта 2005.
СедиштеКотбус
Немачка
Идеологијарегионализам, социјални прогресивизам, интереси националних мањина
Европско чланствоЕвропска слободна алијанса
Међународно чланствонема
Бојеплава, црвена и бела
Веб-сајт
www.lausitzer-allianz.org
Лого Српске народне странке од 2005. до 2010.

Лужичка алијанса (глсрп. Łužiska Alianca, длсрп. Łužyska Alianca, њем. Lausitzer Allianz), раније Српска народна странка (глсрп. Serbska ludowa strona), политичка је партија основана 26. марта 2005. године у Кочебузу како би представљала Лужичке Србе у њемачким државама Саксонији и Бранденбургу у области Лужица. На трећем партијском конгресу 26. априла 2010. у Кочебусу, партија је промијенила назив у Лужичка алијанса. Партија је пуноправни члан Европске слободне алијансе.[1]

Историјска позадина[уреди | уреди извор]

Осниваче партију сматрају насљедницом Лужичке народне партије основане 1919. године коју је забранио и растустио нацистички режим.

Учешће на изборима[уреди | уреди извор]

Партија је учествовала на општинским и окружним изборима 2008, регионалним изборима у Бранденбургу 2009. и општинским и регионалим изборима у Саксонији 2009. године. Српска народна странка је била изложена многим критикама, на примјер од Савеза Лужичких Срба, јер се сматра да би Лужички Срби боље представљале постојеће њемачке партије.

Изузеће од изборног прага[уреди | уреди извор]

Друга партија која заступа мањинске интересе на државном нивоу, Изборно удружење Јужног Шлезвига Данаца и Фриза, стекла је регионалне и мјесне заступнике у савезној држави Шлезвих-Холнштајн, гдје ужива изузеће од изборног прага који износи 5%, захваљујући њемачко-данском споразуму из 1955. године. Слично изузеће се помиње у уставу Бранденбурга за лужичкосрпску мањину, што није случај и у Саксонији. Према томе, партијске вође су изјавиле да им је потребно 7.000 гласова да би партија стекла заступнике у Ландтагу Бранденбурга.

Општински и окружни избори у Бранденбургу 2008.[уреди | уреди извор]

На мјесним изборима у Бранденбургу 28. септембра 2008. године, партија је учествовала на изборима у округу Шпреја-Ниса на листи заједно са грађанском иницијативом Клингер Руден као „Грађани за Лужицу — Клингер Руден”. Заједничка листа је стекла два заступника од могућих 50. У неколико општина у истом округу, имали су своје кандидате на општинским изборима.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Member Parties”. www.e-f-a.org (на језику: енглески). Приступљено 3. 10. 2017. 
  2. ^ „Sorben wollen in den Spree-Neiße-Kreistag”. Lausitzer Rundschau (на језику: немачки). Архивирано из оригинала 13. 01. 2019. г. Приступљено 3. 10. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]